Националния исторически музей продава на мощите на Св. Йосиф

В Националния исторически музей е постъпило предложение за откупуване на мощите на Св. Йосиф. Мощите са положени в овална сребърна касета със златни инкрустации.

Тя е запечатана с малък печат от червен восък и копринени конци, съобщи БГНЕС.

Касетата е съпроводена с грамота за автентичност, издадена на 15 септември 1770 г. и препотвърдена на 23 ноември 1772 г. от епископ Николай Ангел Мария Ландини, префект на Ватиканския сакрилариум. Касетата със светите мощи на бащата на Исус Христос е била предназначена за вграждане в напрестолната колона на новостроящ се храм. Подпечатана е с червен восъчен печат и сух печат на Ватиканския сакрилариум.

Светите мощи и грамотата са предложени на НИМ за откупуване от антиквар. От музея нямат нищо против, ако Католическата църква откупи мощите и ги използва по предназначение.

В НИМ са постъпвали и друг път мощи на православни светци, но са били изпращани на Рилския манастир и на Духовната семинария в София. В музея е запазен само сребърен кръст с вграден в него дърво от свещения кръст. Много служителки от музея твърдят, че щом се докоснат до него, главоболието им минава, пише в съобщението на НИМ.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини