Либийската армия е обкръжила държания от ИДИЛ град Сирт

Либийската армия контролира достъпа по море до град Сирт, който е държан от "Ислямска държава", предадоха Франс прес и БТА.

Това означава, че джихадистите не могат да избягат от настъплението на силите, подкрепили либийското правителство на националното единство.

Средиземноморският град, който се намира на 450 км източно от Триполи, вече е напълно обкръжен от армията.

"Силите ни контролират цялото крайбрежие на Сирт. (Джихадистите) няма да могат да избягат по море", заяви полковник Рида Иса, командващ военноморските сили в Централна Либия.

Самолети на проправителствените сили са бомбардирали позиции на ИДИЛ в центъра на Сирт днес, съобщи армията.

Ден по-рано беше съобщено, че армията вече влиза в част от града и води боеве на 5 км от центъра.

Нощес Пентагонът нарече насърчителни успехите на антиджихадистките сили в Либия, предаде Франс прес. Агенцията цитира говорителя на американското военно министерство Питър Кук:

"Наблюдаваме много внимателно ситуацията и сме насърчени от онова, което виждаме. Настъплението показва, че правителството на националното единство, както и силите които го подкрепят, постигат успехи."

"Ако новото правителство съумее да изгони (от Либия) «Ислямска държава» без военна подкрепа от Запада, това ще е много добър развой", е добавил Кук без обаче да съобщи ясни данни от района на боевете.

В Либия бяха изпратени американски специални сили, за да съберат разузнавателна информация и да установят какви сили действат на място, припомня АФП. Освен това френски бойни самолети прелитат над либийска територия.

Но държавният секретар на САЩ Джон Кери и италианският външен министър Паоло подчертаха в средата на май, че международната общност засега няма планове за военна намеса в Либия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини