Бизнес за милиони: Гърци на опашка за кремация у нас

Всяка сутрин пред крематориума в София има опашка от катафалки с гръцки номера. Хиляди покойници се изгарят в България и така е от години.

Йонас е от Солун и придружава свой приятел, чиито близък е починал: „В Гърция църквата не приема кремацията на покойниците и превръщането им в прах. Православната църква иска полагането на покойниците в земята. Затова сме тук”.

„Гърция, това е единствената държава, където православието е държавна религия и затова се налага това становище, което го има и у нас и във всички православни църкви, разбира се, че е редно покойникът да бъде погребан”, обяснява отец Васил Коцев.

Урбанистичен проблем

Православието отрича кремацията, но при острата липсата на места в гробищните паркове на големите градове у нас, се превръща в единствена възможност. Директорът на „Крематориум София” АД Димо Петров коментира, че в големите градове има все повече кремации. На първо място – заради изчерпване на парцелите в гробищните комплекси.

Отец Васил Коцев признава, че „нуждата налага да се пренебрегнат правилата на църквата в някои отношения”, тъй като липсата на места за погребване на покойниците е станала урбанистичен проблем.

Заради наплива на гърци и все повечето българи, които избират тази процедура за своите починали близки, понякога се чака с дни за кремация.

Машина за пари в частни ръце

Каква услуга избират от южната ни съседка? „Това, което те предпочитат е кремация, която се получава до 8 часа кремиране праха на покойника. Струва 1089 лева”, отговаря Петров. 

Превозването на гръцките покойници в България е канал, разработен от гръцките погребални агенции. Нито един от служителите на гръцки агенции не се съгласи да разкаже за бизнеса.

Софийският крематориум, който е единствен у нас, работи на пълни обороти. Тази печеливша монополна услуга, генерираща милиони левове годишно, е била 100% собственост на Столична община. Но без конкурс е станала 80% частна собственост. Директорът Петров обяснява: „Това се е случило  2001 година. Софиянски е бил кмет, пристъпили са към учредяване на АД, в което са поканили италиански акционери и, съобразно акционерния договор, са разпределили участието и така се е получило”.

Големите приходи от гръцки покойници за софийския крематориум скоро ще спрат. Необходимостта е накарала и гръцката църква да отстъпи от канона. „В Гърция вече се строи крематориум и скоро няма да е необходимо гърците да идват тук.  До два-три месеца гръцкият крематориум ще е готов”, осведомява ни Йонас.

Източник: http://btvnovinite.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини