EVN получи отличието „Най-зелена компания в България“

EVN България Електроразпределение спечели първо място в категория „Енергетика и воден сектор“ в шестия национален конкурс „Най-зелените компании в България“. Той бе организиран от В2В Медия с подкрепата на Министерството на околната среда и водите (MOСВ). На церемония в София на 8 юни компанията получи специален „Сертификат за зелена компания“ от Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, за компания, развиваща дейност по отговорен за природата начин. 

Отличието бе присъдено от жури от  експерти и обществени личности. То е признание за дейността на EVN България Електроразпределение по опазване на биоразнообразието, енергийна ефективност, управление на отпадъците.

Сред тези дейности е ежегодната кампания на EVN по инсталиране на безопасни платформи за щъркелови гнезда по електрическите стълбове, които са предпочитано място за гнездене. С повдигането на гнездата чрез платформи на безопасно разстояние над проводниците сезащитава живота на самите птици и се намалява рискът от аварии в случаи, че гнездата пропаднат върху жиците. Общият брой на монтираните платформи възлиза на 1890 броя.

В тази дейност дружеството сътрудничи по пет проекта на неправителствени организации и държавни структури, ползвайки тяхната експертиза по опазване на защитени видове птици.От 2010 до 2015 г. по своя инициатива компанията е обезопасила и 3864 електрически стълба чрез инсталиране на изолатори и други технически средства. Тези 3864 обезопасени електрически стълба се равняват на 386 км безопасна за птиците електрическа инфраструктура. През 2015 г. компанията беше отличена от Българска Фондация Биоразнообразие за „Бизнес, подкрепящ биоразнообразието в България“.

EVN България е и първата българска енергийна инфраструктурна компания, която реализира проект по програма LIFE на Европейската комисия в партньорство с Българското дружество по защита на птиците (БДЗП) за опазване на защитения вид царски орел в ключови местообитания.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини