Изследване: ГЕРБ няма алтернатива според 61%

Кабинетът ще изкара пълен четиригодишен мандат според 58% от българите, показва проучване. 61% твърдят, че управлението на ГЕРБ няма алтернатива.

20% смятат, че са възможни предсрочни парламентарни избори. Това показват данни от национално представително проучване на "Екзакта рисърч група", направено между 25 и 31 май сред 1000 души.

Предсрочни избори по-често от останалите очакват избирателите на БСП, на "Атака" и особено тези на ДПС.

92 процента от избирателите на ГЕРБ са убедени, че тяхното второ правителство ще оцелее до края на мандата си.

Според 61 на сто от българите управлението на ГЕРБ няма алтернатива сред парламентарно представените партии. Така мислят и над 80 процента от избирателите на ГЕРБ. 86 на сто смятат, че управлението няма алтернатива сред партиите извън парламента.

ГЕРБ е първа политическа сила с електорален дял от 26,5 на сто, а БСП е втора с 15,4 процента. Непосредствено след своя конгрес, социалистите се връщат до най-високите си електорални стойности от последните три години, което показва, че при тях протича процес на мобилизация на твърдото ядро, коментират социолозите.

РБ е на трето място с 5,6 на сто и запазва без значими промени електоралния си дял от последната година. Същото важи и за ПФ, за които в момента биха гласували 4,5 процента от пълнолетните българи. 

АБВ в края на май има 2,6 на сто електорална тежест и през последната година поддържа стойности в рамките на около 3 процента от всички имащи право на глас, което засега им гарантира представителство в следващ парламент, посочват от "Екзакта".

Социолозите констатират известно свиване на електората на "Атака" до 1,5 процентов дял от всички избиратели и отбелязват, че при подобен резултат партията трудно би се преборила за присъствие в парламента.

След учредяването на ДОСТ, се регистрира леко свиване на електората на ДПС. Паралелно с това, обаче се забелязва премълчаване на електоралните намерения с аргументите, че избирателите не са се ориентирали коя формация ще подкрепят. Към края на май, декларираният вот за ДПС е 5,4 процента.

Очакванията към бъдещия президент

Много важен щрих от масовите очаквания към бъдещия президент е изискването той да енезависим от изпълнителната власт, показват данни от проучването на "Екзакта рисърч груп".

69 на сто от анкетираните заявяват, че ще гласуват за президент, който да е коректив на управлението, а не за такъв, който да е негов придатък. 

51 процента декларират, че определящото в техния избор за президент са качествата на кандидата. 

За 31 на сто от българите е важно кандидатът, за когото ще гласуват да бъде партийно подкрепен, а 19 на сто предпочитат да гласуват за независим кандидат. 

Данните не дават основание да се говори за доминиращо обществено очакване към бъдещия държавен глава. 34 на сто са за това президентът да бъде социално чувствителен, 31 процента смятат, че трябва да е толерантен и консенсусен, а 35 на сто - да е "човек със силна ръка". 

За социално чувствителен президент се обявяват предимно жените, хората с ниско образование, бедните, жителите на малките градове и селата, представителите на етническите малцинства, избирателите на БСП и на ДПС, както и политически апатичните българи. 

За толерантен и консенсусен президент се обявяват хора на възраст под 50 години, жители на градовете на страната и представители на етническите малцинства. 

Избирателите на ГЕРБ, на "Атака" и на ПФ предпочитат да гласуват за президент със "силна ръка". Твърд, решителен и безкомпромисен президент избират най-често мъжете, хората на възраст между 30 и 40 години, както и тези на възраст между 50 и 60 години и жителите на градовете-областни центрове, според данните на "Екзакта". В

В публичното пространство битуват представи, според които самостоятелен кандидат на ГЕРБ е много вероятно да спечели предстоящите президентски избори, коментират от "Екзакта". 

В успеха на самостоятелен кандидат на БСП вярват 12 процента от интервюираните. Една пета от българите преценяват, че големи шансове срещу кандидата на ГЕРБ има единствено широка коалиция, включваща леви, патриотични и центристки формации, а не тяснопартиен кандидат. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини