Натиск бави регистрацията на ДОСТ, заподозря Местан

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан заподозря, че има политически натиск върху съда, за да се бави регистрацията на новата му партия, защото тя била от съществено значение за крайния резултат от президентския вот.

Търговското отделение на Софийски градски съд (СГС) е оставило без движение производството за регистрацията на новата партия до поправянето на някои "неясноти" в устава.

Самият Местан коментира, че това означава свикване на нова учредителна конференция, защото освен нея никой друг няма право да променя и една дума от устава, а след това и ново производство в съда.

Така че от ДОСТ са поискали отвод на съдията по делото Лилия Илиева, защото имат съмнение за нейната безпристрастност и обективност.

"Няма съмнение, че има политически сили които нямат интерес от регистрацията на ДОСТ. Това на първо място са крайно националистическите формации и ДПС, това са всички леви, всички проруски сили в българската политика и общественост, защото ДОСТ ще е с явно евроатлантическа ориентация", упрекна той.

Според него регистрацията на ДОСТ ще има роля в президентските избори, защото ако партията бъде регистрирана, везната веднага ще се наклони в полза на евроатлантическия кандидат и ще даде принос следващият държавен глава да не е представител на евразийския съюз.
 
"Такова грубо, брутално вмешателство в работата на съда, да напомня на Костадин Паскалев и на Корнелия Нинова, че беше характерно за управлението на онзи диктатор, на чийто паметник те положиха цветя. Съвременна и натовска България не е онази на Тодор Живков", разгневи се той.

Местан беше категоричен, че няма никакви нередности по документите на ДОСТ, а отношението към новата партия е без прецедент, защото нито една политическа формация не е била подложена на искане да тълкува думи от устава си.

Според разпореждането на съдията по делото Лилия Илиева думата "установяване" в израза "установяване на чувство на национално достойнство" трябва да бъде обяснена в свободен текст.

"Навлиза се в поле на тълкуване на думи, които според нас имат пределно ясно значение и употреба в българския език, така че прибегнах до тълковния речник и там на стр. 1009 пише като синоними на "установявам" - определям, утвърждавам, узаконявам, така че сметнахме, че сме отговорили достатъчно убедително", обясни Местан.

Това обаче не е бил подходящ отговор за съдийката защото е изпратила ново разпореждане, в което пише, че "установяване" не означава "утвърждаване" и поради тази причина оставя производството без движение и не му дава ход по същество, докато не бъде заменена думата в устава.

Отделно съдът иска още от ръководството на ДОСТ да посочи "конкретно кои са реформаторските сили в българското общество", защото в документите на партията било записано, че това е обществена група, която се характеризира с желание за извършване на реформи.

Според съдията обаче не става ясно "къде следва да бъде търсена тази група".

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини