Успешно участие на „Родопчанка“ на Празника на розата в Казанлък

Изключително успешно премина участието на самодейците към читалище „Родопска искра”в Ардино на Международния фолклорен фестивал, част от Празника на розата в Казанлък. „Родопчанка” с ръководител Светла Семерджиева за пореден път обра аплодисментите на публиката.

Участниците във фестивалната програма бяха подбрани след селекция от жури. Самодейците от Ардино изпълниха автентичните родопски песни „Да знаеш, майчо”, „Моме, моме, малкай моме” и „Не фалем ти са юначе”. Божествените гласове от града под Белите брези бяха отличени с почетна грамота от кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

Преди и след концертната програма особен интерес към родопските носии на ардинци проявиха туристите от Япония, Китай и Турция. Нашите бяха и част от карнавалното шествие за 113-ия Празник на розата.

В тазгодишното издание на фестивала участие взеха над 350 танцьори и певци от Латвия, Гърция, Сърбия, Македония, Испания, Китай и България, които показаха фолклора на своите страни. Организатори на културния форум бяха община Казанлък и народно читалище „Искра“.

Фестивалът предизвика голям интерес. Всички присъстващи се насладиха на изпълненията от различните държави.

Фолклорна група „Родопчанка” е създадена преди 40 години. В момента в нея участват млади дами в активна възраст с различни професии, но свързани от любовта им към родопската песен.

Фолклорна група „Родопчанка” е лауреат на Международния фестивал „Неделински гласове” и носител на златен медал от Балканския фестивал за автентичен фолклор в Неделино.Участвали са в националните събори в Рожен и Копривщица. Репертоарът на групата е предимно от автентични родопски песни, тъй като има за своя мисия да съхрани и предаде на поколенията красотата на родопската песен и фолклор.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини