Дават Нинова на Цацаров заради Живков. Преглед на печата

Програмата за развитие на България до 2030 г. е сред актуалните теми на вестниците във вторник.

„До края на 2018 г., когато е първото българско председателство на Съвета на ЕС, по Националната програма за развитие „България 2030“ трябва да бъде постигнат консенсус и стратегическият документ да бъде приведен в синхрон с европейския и с глобалния дневен ред за развитие. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в неформална дискусия със студенти в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по бъдещите приоритети на Националната програма за развитие „България 2030“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „Надявам се българските политици да го направят, а следващият държавен глава да види доброто, постигнато до момента, и да го надгради“, подчерта Плевнелиев. В рамките на инициативата „Младежка визия за развитие на България“ през декември 2015 г. в Националния военен университет президентът започна националния дебат по стратегическия документ за развитието на страната ни до 2030 г., който трябва да надгради реализираното по сегашната програма „България 2020“. „Имаме нужда от активно гражданско общество и от отстояване на европейската посока на България, която много политически субекти у нас още биха поставили под въпрос. „България 2030“ е малка крачка към постигането на този идеал. У нас все повече се шири криворазбран национализъм - ще се кланят на паметника на Левски, но няма да работят за идеалите, за които той се бореше - че всеки, стъпил на българска земя роб, свободен става... Той изрази увереност, че „България 2030“ ще бъде изработена след широки дебати в цялата страна и припомни, че на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност през 2014 г. по програмата „България 2020“ беше постигнат широк политически консенсус...” – в. „Сега”.

„Според държавния глава, основният принцип при изработването на програмата за развитие до 2030 г. трябва да бъде надграждането, а не да се започва отначало. „България 2020“ промени националния дневен ред и от скандал на скандал и от криза в криза преминахме към последователно изпълнение на стратегическите цели пред България, които вече се реализират от няколко поредни правителства. Националната програма за развитие „България 2030“ трябва да стъпи върху „България 2020“ и да бъде в синхрон също така с глобалните цели в световния дневен ред за развитие, които страната ни е приела да изпълнява“, посочи президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава допълни, че целите в Парижкото споразумение за климата и глобалният дневен ред на ООН за развитие също трябва да намерят място в Националната програма за развитие на България до 2030 година. По думите на президента Плевнелиев, в момента в света се случват няколко мащабни процеса - технологична, социална и демократична и геополитическа революция. „Как ще се впише България в тези процеси зависи днес от всички нас и от вас, които през 2030 година ще носите отговорност за управлението на държавата ни“, обърна се държавният глава към младите хора. Пред студентите президентът открои трите двигателя на икономическото развитие за всяка държава - инвестициите, потреблението и иновациите. „За да има повече инвестиции обаче, трябва по-добро образование, по-добра бизнес среда и върховенство на закона. Затова съдебната реформа е част от колективното ни усилие да бъдем по-богати. Гражданите ще се чувстват по-добре в собствената си страна, когато политиците не пренастройват стандартите на всеки четири години“, подчерта Росен Плевнелиев. „Имаме нужда от фокус. Само през последните 3 години в три направления – в ИТ-сектора, в автомобилната и в аутсорсинг индустрията - създадохме 30 000 нови работна места“, посочи държавният глава. Държавният глава заяви, че „имаме нужда от активно гражданско общество и от отстояване на европейската посока на България, която много политически субекти у нас още биха поставили под въпрос. „България 2030“ е малка крачка към постигането на този идеал. У нас все повече се шири криворазбран национализъм - ще се кланят на паметника на Левски, но няма да работят за идеалите, за които той се бореше - че всеки, стъпил на българска земя роб, свободен става. Ширещият се популизъм и омраза ни отдалечават от европейския ни идеал със страшна сила“, каза още президентът в отговор на поставени от младите хора въпроси...” – в. „Дневник”.

Отношението към тоталитаризма също е във фокуса на всекидневниците.  

„Сдружение "Достойнство, отговорност, морал" е внесло сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, в който се настоява за предварително производство срещу лидера на БСП Корнелия Нинова и червените депутати, които на 29 май се поклониха пред паметника на комунистическия лидер Тодор Живков. Това обяви на дискусия за изучаването на тоталитарния режим у нас предесаделят на сдружението Иван Сотиров, който е бивш депутат от СДС. Според него социалистите са наруши членове на приетия през 2000 г. закон, който обяви комунистическият режим в България за престъпен. В сигнала е посочено, че "актът на публично оказване на почит на лицето, което е било ръководител на обявената за потъпкваща човешките права и демократичната система организация, съгласно чл.3 от Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен, е проповядване на антидемократична идеология и е престъпление по смисъла на чл. 108 от НК". За това провинение се предвижда наказание до 3 години лишаване от свобода или глоба до 5000 лева. Според Сотиров и парламентът, и президентът трябва да осъдят действията на Нинова и червените депутати. Поклонението беше на 30 май като част от изнесено заседание на парламентарната група на левицата в Правец, който е родният град на Живков.” – в. „Дневник”.

„Лидерката на БСП Корнелия Нинова и депутатите, участвали в поклонението пред паметника на комунистическия вожд Тодор Живков, са дадени на прокурор. От сдружение "Достойнство, отговорност, морал" са внесли сигнал до обвинител №1 Сотир Цацаров и настояват Нинова и съпартийците й да бъдат проверени и срещу тях да започне разследване за това, че са нарушили приетия от Народното събрание закон, обявяващ комунистическия режим в България за престъпен. Това съобщи бившият депутат от СДС Иван Сотиров, който е част от сдружение ДОМ, по време на дискусия за изучаването на тоталитарния режим у нас, пише clubz.bg. През 2000 г. по време на управлението на ОДС Народното събрание приема Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен. В него пише, че "Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа", описани са вършените от тотаритарния режим репресии и се казва, че на основание на изброените обстоятелства комунистическият режим от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. е обявен за престъпен. "Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система". В закона от 2000 г. никъде няма препратка към Наказателния кодекс (НК) или други актове, по които за честване на вождовете на престъпния режим може да има санкции. Обаче според Сотиров и сигнала, пратен до Сотир Цацаров: "актът на публично оказване на почит на лицето, което е било ръководител на обявената за потъпкваща човешките права и демократичната система организация, съгласно чл.3 от Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен, е проповядване на антидемократична идеология и е престъпление по смисъла на чл. 108 от НК." По този член от НК се предвижда наказание до 3 г. затвор или глоба до 5000 лв...” – в. „24 часа”.

„Историци, политици и общественици настояват за разширено изучаване на тоталитарния режим в българските училища, за да се създаде у младите хора критично отношение към случилото се през периода от 1944 до 1989 г. в страната. Без да има обективно знание за най-новата история на България, не може да се мисли за образовано и граждански активно ново поколение. Около тази позиция се обединяват участниците в дискусията "Знание и ценности", която тече в момента в Дома на Европа. Целта е да се набележат основни факти и процеси от тоталитарния режим у нас, които трябва се изучават в часовете по история. От фондация "Истина и памет", които са организатори на събитието, вече са внесли в образователното министерство списък с 26 факта и събития, които трябва да бъдат преподавани в училище. Сред тях са превратът на 9 септември 1944 г.; масовите убийства и процесите на "народния съд"; ликвидирането на опозиционните партии; сливането на БКП и държавата; трите фалита на Народна Република България; тоталната цензура върху всякакви изяви; социалното инженерство на нацията чрез образование; превръщането на цялата икономика в икономика на дефицита; закрепостяването на населението чрез т.нар. "жителство"; забраната за пътуване в чужбина; незаконното прочистване на досиетата на тоталитарните комунистически служби. В списъка влизат още "чистките" в администрацията и църквите; системата от наказателни лагери; репресивният апарат на БКП; отнемането на частната собственост; принудителната колективизация на земята и създаването на ТКЗС; изнасянето на златния резерв; асимилационната политика към мюсюлманските малцинства; контролът над своцодното време, както и екологичното престъпление срещу нацията след аварията в Чернобил. Според доц. Лъчезар Стоянов от Нов български университет един от проблемите е, че в часовете по история не се изучава идеологията на комунизма. Като участник в изработването на новите проекти за учебни програми той направи сравнение между материала по българска история в 7 и в 10 клас, от което се разбра, че няма надграждане на знанията. Друг проблем, който доц. Стоянов открои, е подмяната на факти - например в обществото масово се смятало, че с терминът "култ към личността" се описва култа към комунистическия диктатор, а всъщност той описвал "извращението на комунизма по времето на Сталин"...” – в. „Дневник”.  

Миграционните процеси остават сред актуалните теми на всекидневниците. 

„Над 1 млн. българи, останали по исторически причини извън границите на родината, искат да вземат българско гражданство. Напливът от Сърбия, Македония, Украйна, Албания е огромен, но малка част успяват да се сдобият с мечтания документ заради лоша координация в работата между отделни комисии, Министерството на правосъдието и Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Това разказаха пред “Труд” от ДАБЧ и представители на българските диаспори зад граница. В Украйна се намира едно от най-големите български малцинства в света, заяви пред вестника Олга Грозева, която произхожда от диаспората ни там. По думите й съгражданите ни в Украйна, ако се броят и тези от смесени бракове, надхвърлят 1 млн. души. От тях между 250 000 и 300 000 са с изцяло български произход. За тях вземането на българско гражданство е свързано с много разходи и пътуване до България, което е проблем. Бившата съветска република не позволява дойно гражданство, затова тези, които го получат, са принудени да го крият, обясни Грозева. Образователната система в България позволява сънародниците ни зад граница да пристигнат и да получат безплатно висше. За тях има определени квоти. За бесарабските българи това е шанс да се устроят тук и да останат, допълни Грозева. По думите й за българите в Украйна България е дестинация номер едно като държава, в която биха се заселили. Все повече българи и от Западните покрайнини в Сърбия искат да вземат българско гражданство, посочи Иван Николов от КИЦ Босилеград. Той допълни обаче, че процедурата е убийствена, а някои чакат от 2012 г. Отделно от това се иска доказване на български произход, въпреки че в акта за раждане пише, че родителите са българи. “Какво да правят българите в Македония тогава, където е имало гонения и заличаване на всякакви документи и проява на българско самосъзнание?”, попита риторично той. Срещу сънародниците ни се оказва натиск от страна на държавата, в която се намират, на места има и гонения срещу българското им самосъзнание, заяви пред “Труд” проф. Божидар Димитров, директор на НИМ. Много са желаещите за гражданство, но се чака дълго, обясни шефът на ДАБЧ Борис Вангелов. Една от причините е липсата на доказателства за българския произход на кандидатите от страна на Съвета по гражданство при дирекция “Българско гражданство”. Случва се да не признават дори наши преписки, които са индивидуални административни актове, коментира Вангелов. Въпреки административните трудности от процедурна гледна точка нещата се изглаждат постепенно и вече се наблюдава по-добра работа и синхронизиране на комисиите от правосъдното министерство и ДАБЧ, коментира Едлира Пируши, българка от Албания с наше гражданство...” – в. „Труд”.

„233 разрешителни за работа на чужденци в България е издала от началото на годината Агенцията по заетостта. Това е увеличение с 10% спрямо работещите на трудов договор в България 2074 души от страни извън ЕС. Руснаци, украинци и сърби са най-често търсещите работа у нас чужденци, показват данните на агенцията. 48 са издадените от нея разрешителни за работа на граждани от Русия, 26 са за украинци, 25 - за сърби. В класацията следват кандидатстващите за работа в България турци с 19 разрешителни и американци и тунизийци с по 14. Разрешителни за работа на чужденци се вадят основно за IT-сектора, инженерно-технически персонал, среден технически персонал, преподаватели в средни или висши учебни заведения, спортисти, обясняват от Агенцията по заетостта. Проверки на Главна инспекция по труда (ГИТ) през 2015 г. обаче са установили работещи чужденци и в сектори като строителство, сухопътен транспорт и търговия на дребно. 71 от издадените от началото на годината разрешителни са за високоценени и липсващи у нас специалисти, които идват с Европейска синя карта. Прогнозите са разрешителните да се увеличат значително през лятото заради желанието на туристическия бизнес да наеме персонал от трети страни заради липсата на подготвени български кадри. 60 са заловените през миналата година нелегално работещи в България чужденци, отчитат още на трудовата инспекция...” – в. „24 часа”.  

„Група от 70 бежанци е била върната обратно при опит да премине зелената граница край Гоце Делчев, съобщава БТВ. Опитвали са се да влязат в страната от Гърция, но засечени вчера следобед при обход на гранични полицаи в района на гранично контролно пропускателен пункт Илинден-Ексохи. Мигрантите опитали да влязат в България през граничната линия извън пункта, но били върнати обратно. Групата е съставанета от афганистанци като 27 от тяха за били деца, а 43 възрастни на възраст от 18 до 40 години. Предполага се, че идват от бежански лагер в Гърция.” – в. „Труд”.

В. „Дневник” помества интервю с бившия вътрешен министър (в служебния кабинет на Марин Райков) Петя Първанова, която оглави агенцията за бежанците в средата на март тази година: Правителството е приело национална стратегия за миграция и интеграция за 2015-2020 година. Кои са основните направления за интеграцията? - С промяна на Закона за убежището и бежанците от октомври 2015 г. се предвижда да се приеме наредба, която да систематизира правата и задълженията на държавните и общинските органи и на лицата с предоставен статут за това как да се интегрира това лице. Наредбата е подготвена, тя е на финалната права, изпратена е на МВР за процедиране - за представяне и одобряване от правителството. След приемането й нещата ще бъдат много по-ясни. Предвижда се съответните кметства, общини да проявяват желание за интеграция на съответното лице. От своя страна чужденецът също трябва да даде съгласие. След това двете страни ще подписват споразумение за интеграция. Така лице с предоставен статут на бежанец ще притежава правата на български гражданин с някои законови ограничения и това лице ще получава целия социален пакет услуги, който се предоставя на българския гражданин...”

Президентските избори неизменно са част от темите по страниците на всекидневниците.

„Председателят на Народното събрание Цецка Цачева не зачеркна варианта кандидатът за президент на ГЕРБ да е представител на нежния пол. Парламентарната шефка обаче се обиди на самото питане. "Несериозно е да ми задавате такива въпроси. Важното е кандидатът да бъде достатъчно подготвен, да е с профил, който позволява компетентно да си върши работата", заяви днес Цачева пред БТВ. И призна - "винаги леко се засягам, когато ми се задават подобни въпроси. Какво като е жена? Ако е мъж, няма да коментираме, но иначе започваме догадки - "А може ли да е и жена?". "Защо пък да не може", се зачуди Цачева. Но отказа да потвърди или отрече възможна нейна кандидатура за "Дондуков" 2. "ГЕРБ ще обяви своята двойка в срок и тогава ще разберете", загатна Цачева. Все пак едно от имената в тайния списък с кандидати на ГЕРБ е именно нейното, а другите дами са столичният кмет Йорданка Фандъкова и еврокомисарят Кристалина Георгиева...” – в. „Стандарт”.

„Кандидат-президентската двойка на ГЕРБ ще е добре разпознаваема, затова няма да се налага продължителна кампания за налагане образа й. Това каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева в ефира на „Тази сутрин” по БТВ. „Не се съмнявайте, ГЕРБ ще има кандидат-президентска двойка. Заявили сме, че тази кандидат-президентска двойка ще бъде обявена не по-рано от края на лятото, тъй като сме наясно, че качествата на тази двойка, добре разпознаваема, няма да налага продължителна кампания за налагане образа на нашите кандидати. Така че малко повече търпение, времето върви много бързо”, каза Цецка Цачева. Много голяма е вероятността да се стигне до провеждането на два референдума и президентски избори, допълни председателят на парламента... По думите ?, по отношение на част от въпросите към гражданите, с които се обръща инициативният комитет на екипа на „Шоуто на Слави” съществуват дълбоки съмнения за противоконституционност, но уточни, че това може да каже само Конституционният съд. Цачева посочи, че ако е имало процедурна възможност в зала да се гласуват отделно въпросите, резултатът би бил друг. „Вярвам в грамотността, гражданската и политическата, на българските избиратели и съм убедена, че дори въпросите да останат в този им вид за референдума, резултатът ще бъде такъв съответен на законовата ни рамка”, каза Цецка Цачева. Председателят на НС подчерта, че категоричната позиция на ГЕРБ е била за липса на необходимост от това да се влиза в дълбоки и същностни промени в Изборния кодекс...” – в. „Сега”.

„Създаването на общ фронт срещу ГЕРБ между БСП и опозиционни партии тръгна с фалстарт, научи Стандарт. Първата спънка пред обединението е провалена тайна среща между лидера на левицата Корнелия Нинова и председателя на АБВ Георги Първанов. Двамата са имали уговорка да се срещнат със задачата да решат какви са стъпките за постигането на широк ляв фронт. Напрежението между бившите съпартийци, предизвикано от разменените остри реплики между ръководствата и намеците за печеливши кандидати за "Дондуков" 2 в лицето на Първанов и Калфин, обаче се е оказало непреодолимо. В последния момент уговорената среща между двамата е пропаднала. В края на миналата седмица соцлидерът "протегна ръка" и изпрати покани до лидерите на парламентарните партии извън управляващото мнозинство за формиране на "общ фронт" срещу правителството на ГЕРБ. Нинова посочи за бъдещи партньори ДПС, АБВ, "Атака", независимите депутати Георги Кадиев и Велизар Енчев. "Офертата" включва съвместни опозиционни действия, както и подкрепа за законодателни инициативи. Отделно БСП пусна сред членовете си допитване дали да се яви самостоятелно или в широка лява коалиция. В бюлетината са изредени вероятните съюзници, сред които водещо място заема АБВ. Според устава на столетницата обаче процедурата за кандидат-президент няма да е никак лесна. От една страна, БСП трябва все пак да се разбере с другите политически формации дали ще са в коалиция. Структурите на левицата по места пък имат задачата да номинират личности за президентския стол, а след това прехвърлят топката на Националния съвет на партията. Той от своя страна одобрява кандидатурата и едва тогава от "Позитано" 20 се връщат към коалиционния формат и предлагат своя човек пред одобрените си партньори.” – в. „Стандарт”.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини