Парите от пенсиите ни - наши или общи?

Финансовият министър Владислав Горанов оттегли идеите за промени, свързани с така наречената втората пенсия, като се оплака от „общественото неразбиране” и препрати топката в полето на социалните партньори. 
 
Промените предвиждаха парите от индивидуалните партиди на осигурените българи, родени след 1959 г.,  директно да постъпват в общ пул, на практика да се загуби правото на собственост върху тях и съответно неизползваната част от парите да не може да се наследява. Срещу това хората да получават пожизнена втора пенсия без право на избор на друга форма на плащане - разсрочено, накуп и пр.
 
Тристълбовият пенсионен модел може и да звучи сложно, но не е. 
 
Представете си една торта, която е заплатата, която печелим. Най-голямото парче са парите, които взимаме в края на всеки месец. Част от тортата обаче ще изяде някой друг. Най-често държавата. Едно парче ще ѝ дадем за осигуровки. Още едно парче отива за безработица и болест. Тези пари ще получим, ако се разболеем или ни уволнят например. Едно парче ще изяде държавата заради данъците, които сме длъжни да ѝ платим. Последните две парчета отиват за пенсия.
При пенсиите - едното парче е двойно по-голямо. Или иначе казано – 12,8% от заплатата ни. Това са парите, които даваме на държавата за пенсия. Колкото по-висока е заплатата ни, толкова повече пари трябва да дадем. Второто парче отново е за пенсия. Но него ще дадем не на държавата, а на частните пенсионни фондове. По-малко е – 5%. Можем да изберем на кой фонд да ги дадем. А ако не харесаме нито един, вече можем и това парче да дадем на държавата.
 
Вероятно вече сте обърнали внимание и на черешката на нашата торта. Знаете, тя ще направи тортата по-хубава, но не е никак задължителна. Това е третия пенсионен стълб или допълнително доброволно пенсионно осигуряване в пенсионен фонд. Ако се решим на него, ще даваме повече месечно, но като остареем, ще имаме повече пари. Никой обаче не може да ни накара да го направим. 
 
„На втория стълб най-голямата драма е, че този риск е задължителен. Карат ви да поемете някакъв риск без никаква гаранция. От друга страна този, който управлява вашите пари, той получава 100-процентова доходност, без никакъв риск. Наркобизнесът може да завиди ”, заяви в предаването „Събуди се” Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа”. 
 
Според него 5-процентната такса на вход трябва да се премахне. 
„Ако държавата е в безпокойство за това, че вторият стълб няма да изпълни ролята си, която има по кодекса за социално осигуряване, трябва да ги подкрепим за това недоволство”, заяви Христина Христова,  бивш министър на труда и социалната политика. Тя припомни, че наближава фазата на изплащане – 2021 година. „Има грешки в Кодекса за социално осигуряване”.
Източник: http://novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини