Жените са мръсници, а мъжете киселяци

По дланите на женските ръце има по-голямо разнообразие от бактерии, отколкото по тези на мъжките ръце, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Франс прес.

Освен това по дланите на ръцете на хората има повече бактерии, отколкото се смяташе досега, показва още изследването.

Като използвали технология за дешифриране на генетична информация, изследователи от университета на Колорадо в Боулдър установили, че по човешката ръка има около 150 различни вида бактерии.

Изследователите идентифицирали над 4700 различни вида бактерии върху 102-те ръце на всичките 51 участници в изследването. Само 5 от видовете бактерии обаче присъствали върху ръцете на всички участници.

Големият брой различни видове бактерии по ръцете на хората и наличието на повече бактерии по женските ръце, отколкото по мъжките, бе много изненадващо, заявиха изследователите. Те са на мнение, че рН на кожата може да играе роля за по-голямото бактерийно разнообразие по ръцете на жените, защото кожата на мъжете често е по-киселинна.

Предишни изследвания показаха, че микробната фауна е по-малко разнообразна в по-киселинна среда. Получените резултати могат да се обяснят и с това, че женските и мъжките ръце не произвеждат едно и също количество пот. Освен това жените по-често използват хидратиращи кремове и козметика в сравнение с мъжете.

Дебелината на епидермиса и производството на хормони също са различни при двата пола. Изследователите констатирали, че дясната и лявата длан на даден индивид поделят средно едва 17 на сто от едни и същи видове бактерии.

Разнообразието от бактерии пък не се влияе от редовното миене на ръцете.

Броят на някои видове бактерии намалява след измиването на ръцете, но броят на други видове става по-голям. "Голяма част от бактериите по човешката длан не са патогенни, а някои от тях дори играят защитна роля срещу инвазията на патогени", заяви Роб Найт, един от съавторите на изследването.

Резултатите от него са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини