991 заподозрени на съд в Саудитска Арабия

Саудитска Арабия обяви, че има намерение да съди 991 заподозряни във връзки с Ал Кайда, съобщи Франс Прес.

Министърът на вътрешните работи на страната – принц Наиф бен Абдел Азиз каза пред журналистите, че почти хиляда души ще се окажат на подсъдимата скамейка по подозрение в извършване на атентати. Министърът подчерта, че всички случаи ще се разглеждат по отделно, но не съобщи датата на първия процес. Властите на Саудитска Арабия ще предприемат сериозни мерки за безопастност по време на съдебните заседания.

Американската правозащитна организация Human Right Watch смята да изпрати свои представители на процесите. Според тях в затворите на страната са заключени без обвинения над 2000 души, а самата Саудитска Арабия няма писмен наказателен кодекс и съди престъпниците по законите на шериата.

През 2003 година в страната бяха извършени серия от нападения над чужденци. Жертви на атентатите станаха 90 цивилни лица и 74 представители на полицията. От тогава насам Саудитска Арабия има твърда политика спрямо поддържницита на Ал Кайда. Медиите няколко пъти съобщаваха за голям брой заловени последователи на терористичната организация, но до сега не са се провели съдебни процеси срещу тях.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини