Откриха гена на хулиганството

Много родители и педагози с болка на сърцето отбелязват способността на хулиганите и немарливите деца да се намират едно с друго. По време на ново изследване е открит ген, след чието наследяване, тийнеджърите с голяма вероятност може да станат престъпници, съобщава Science Daily.

Проучването е извършено от учени от редица американски институти под ръководството на д-р Кевин Бийвър (Kevin Beaver) от факултета по криминалистика в щатския университет във Флорида (Florida State University).

"Получените резултати са доста интересни – споделя д-р Бийвър. – Сега склонността към асоциално поведение може да се свърже не само със социалната среда, но и с наследствеността."

Дългогодишната статистика за непълнолетни престъпници отдавна се използва от правораздавателните органи по цял свят. Непълнолетното дете има по-голям шанс да извърши престъпление, ако е привързано към някаква банда от приятели на неговата възраст.

Досега се смяташе, че причина за подбуждане към престъпление е именно лошата компания, но получените сега резултати поставят под съменние създадените причинно-следствени връзки.

Групата учени изследва образци от ДНК на тийнеджъри от горните класове и установява връзка между участието в младежки банди и вариацията на гена DAT1, който отговаря за доставка на дофамин.

Тази връзка е установена само при деца от "проблемни" семейства и отсъства при тези, които имат двама родители или в семейства, където няма метериални затруднения.

По този начин, според авторите на изследването, може да се стане "враг на обществото", не само чрез попадане в лоша среда, но и при наследяване на лоши гени. Между другото важно е да се уточни, че наследяването на престъпни наклонности е забелязано само при момчетата, при момичетата не са забелязани никакви опасни вързки в гените.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини