Октомври започва с циганско лято

Най-високите температури през октомври ще бъдат между 22 и 27 градуса, а най-ниските - между минус 2 и плюс 3 градуса.

Това съобщи ст. н.с. д-р Латин Латинов, ръководител на секция "Оперативни прогнози на времето" в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, цитиран от БТА.
Според синоптика през тази година времето през октомври не се очаква да се различава съществено от нормалното за месеца. Средната месечна температура ще бъде близка до нормалната, която за равнините е между 11 и 15 градуса, за високите полета - между 8 и 11 градуса, а в планинските райони - от 4 до 8 градуса.
Месечната сума на валежите в повечето райони ще бъде около нормалната, която за равнините е между 40 и 60 литра на квадратен метър, за югоизточните райони - между 60 и 80, а за планините - до 100 литра на квадратен метър. През първите десет дни на месеца времето ще бъде променливо, като по-значителна облачност, превалявания от дъжд и временно понижение на температурите, се очакват около 3 и около 8 октомври. Предимно слънчево ще бъде в средата на първите десет дни, но в сутрешните часове ще има условия и за слани.

Разкъсана облачност, по-значителна в сутрешните часове, когато на отделни места ще има краткотрайни мъгли, се очаква в началото на периода. Максималните температури по-често ще бъдат между 16 и 21 градуса, в началото на месеца на отделни места - до 26-27 градуса, а минималните - предимно между 5 и 10 градуса.
През второто и третото десетдневие най-голяма вероятност за превалявания и застудявания има около 14, около 19 и около 27 октомври. Сравнително топло се очаква да бъде около 17 и около 23 октомври.

През месеца в равнините се очаква да има между 6 и 9 слънчеви и около 8 облачни дни. В планинските райони слънчевите дни ще бъдат около 5, а облачните - около 12. Броят на дните с валеж ще бъде между 4 и 8. В повечето райони на страната първите есенни слани се очаква да се образуват през първата половина на месеца. През октомври продължителността на деня от 11 часа и 46 минути на 1 октомври постепенно ще намалее и на 31 октомври ще бъде 10 часа и 22 минути, съобщи Латинов. Той допълни, че на 23 октомври в 4.09 ч. слънцето ще навлезе в знака на "скорпиона". На 7 октомври в 12.04 ч. луната ще бъде във фаза първа четвърт, на 14 октомври в 23.03 ч. - в пълнолуние, на 21 октомври в 14.55 ч. - във фаза последна четвърт, а на 29 октомври в 1.14 ч. - в новолуние. На 26 октомври завършва лятното часово време и часовниците трябва да бъдат преместени с един час назад, отбеляза синоптикът.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини