Откриха грандиозен риф на 650 милиона години

В отдалечените слабонаселени райони на Австралия учени от Мелбърнския университет откриха риф на 650 милиона години, който е 10 пъти по-висок от Големия бариерен риф, съобщи в. "Дейли мейл".

Забележителното образувание, дълго почти 22 км, преди е било под водата, а сега е част от най-големите планински вериги в Австралия, наречени Флиндърс рейнджис.

В рифа, който се намира на север от град Аделаида, са открити фосили, които съдържат най-старите примитивни животни, намирани някога на Земята. Фосилите с размери около 2,5 см са абсолютно непознати на науката, казва Джонатан Гидингс от Университета в Мелбърн.

Обяснявайки как верига от високи хълмове някога е могла да се намира под водата, ученият казва, че когато преди повече от 600 милиона години Австралия е била част от огромен континент, източната й част все още се е намирала под океанските води.

В течение на стотици милиона години тектоничните сили са преобърнали рифа и под действие на изветрянето голяма част от него е била изложена на повърхността. Ако се потвърди, че намерените фосили са многоклетъчни организми, ще се окаже, че низшите животни са се развили десетки милиона години по-рано, отколкото предполагахме досега, казва Гидингс.

Според австралийския учен рифът е откритие с международно значение, защото показва степента на климатичната промяна в миналото на Земята и еволюцията на древните рифови комплекси.

Във Флиндърс рейнджис вече са били намерени първите известни животни на Земята. Те са мекотели морски същества на 570 милиона години, които са подобни на съвременните охлюви, червеи и меки корали.

Новооткритият бариерен риф е още 80 милиона години по-стар от тези животни. Учените са кръстили надземната част на рифа Ооднаминта на името на близка едноименна колиба.

Частта от рифа, която е на нивото на земята, показва колко огромен е бил древният риф, казва проф. Малкълм Уайт, друг от членовете на мелбърнския екип. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини