Официално: Първият телефон с Google Android

Google и T-Mobile представиха официално в Ню Йорк първия комерсиален продукт, базиран на операционната система Google Android. Това е мобилният телефон T-Mobile G1.
Телефонът е реализиран във вид на страничен слайдер и е снабден с дисплей с резолюция 480x320 точки (65 000 цвята) и 1,3 Мп камера.

Апаратът е предназначен за работа в мрежите GSM (4 диапазона), 3G и Wi-Fi, и притежава сензорен дисплей и изваждаща се QWERTY клавиатура. Освен това, налице е специален бутон за търсене в Интернет, интеграция с Google Maps (включително Street view), поддържат се многозадачност и четене на документите на Microsoft Office.

В телефона не е вграден Skype и няма приложения, с помощта на които да се синхронизират календара и контактите с тези в компютъра, но пък се поддържа синхронизация със сървърите на Gmail, Yahoo!, Microsoft и AOL.

В САЩ новото устройство ще се продава от 22 октомври на цена от $179 при сключване на двугодишен договор с T-Mobile. Мобилният телефон ще е заключен към мрежата на оператора. Във Великобритания апаратът ще се появи през ноември, а в другите европейски страни – в началото на следващата година.

Преди се говореше, че до края на 2008 г. американското подразделение на T-Mobile възнамерява да продаде 400 000 телефона G1, но в периода октомври-декември в САЩ ще бъдат продадени 10,5 млн. смартфона. По този начин, ако поставените цели бъдат достигнати, платформата Google Android за първите три месеца от своето съществуване ще отхапе 4% от пазара на смартфоните в САЩ. Като цяло анализаторите предричат топъл прием на G1 от страна на американците – компанията Google е добре известна в Америка.
Google Android е отворена платформа, базирана на Linux, което гарантира много приложения, написани от привържениците на свободния софтуер.



Притежателите на тези телефони ще имат достъп до специалния онлайн магазин за програми Android Marketplace, който е подобен на App Store на Apple. Интересното е, че за разлика от Apple, Google няма да прибира парите от продажбите на софтуер – тази печалба ще се разпределя между операторите и разработчиците.
Напомняме предисторията на G1. През ноември миналата година Google обяви създаването на Open Handset Alliance, целта на който е разработката на новата мобилна платформа Google Android. Още на първия етап консорциумът включваше 30 участника, сред които Intel, Motorola, Samsung, HTC, американските оператори Sprint Nextel и T-Mobile, както и China Mobile, Telecom Italia и NTT DoCoMo. Коментирайки стремежа си да направят платформата Android напълно отворена, представители на Google заявиха, че компонентите собствена разработка са препятствие за развитие на иновациите. С помощта на другите участници на пазара, компанията възнамерява да сформира отворена екосистема, основа за която ще е андроидната платформа. Веднага след анонса на Android, тайванската компания HTC започна разработката на първото устройство, базирано на тази платформа. Nokia също не изключва възможността да се присъедини към останалите разработчици, но пък в Symbian се отнесоха скептично към платформата, посочвайки, че „лидерството в системите за търсене все още нищо не означава".



Няколко дни по-късно Google пусна първата версия на Android SDK (пакет за разработка на приложения), но разработчиците останаха недоволни. Координаторът на проекта не оказа необходимата техническа поддръжка, а качеството на документацията не беше на ниво. Независимо от това, платформата започна да се развива – за разработчиците е определен наградният фонд Android Developer Challenge от $10 млн. - тази сума ще бъде разпределена между създателите на най-добрите приложения.
Първите прототипи на устройства с Android се появиха на Mobile World Congress през февруари тази година. Те бяха показани от доставчиците на процесори ARM, Texas Instruments, Qualcomm, Marvell и NEC. Но никой от тях не можа да каже кога първите устройства ще се появят на пазара, освен ориентировъчното „втората половина на 2008 г.".



През май Google Android направи първите стъпки към публиката – беше демонстриран сензорен интерфейс, уеб сърфиране, интеграция с услугите на Google и други възможности на платформата. Независимо, че много елементи на интерфейса изглеждат заимствани от излезлия преди година iPhone, презентацията на платформата въодушеви разработчиците и програмистите, които до сега не се интересуваха от Android, вече решиха да пишат програми за нея.
Месец по-късно се появи информация, че пускането на смартфон от Google ще се забави до следващата година и че операторите, планиращи да продават тези устройства, няма да успеят да подготвят за тях своите мрежи. HTC и Google опровергаха този слух.
През август 2008 г. Google пусна нова версия на Android SDK, а през септември Анди Рубин, оглавяващ проекта потвърди, че първият андроиден смартфон е на „финалната права" и технически е готов за производство. Освен това, той подчерта, че представеният неотдавна уеб браузър Google Chrome ще бъде реализиран и на мобилната платформа, при това той ще поддържа всички технологии, както и настолната версия.
Източник: pcworld.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини