10 съвета как жените да бъдат по-добри лидери

Когато става въпрос за работни отношения, не е от полза да си просто добро момиче, за да си добър лидер. Качества като самоувереност, самочувствие и издръжливост стават все по-важни в съвременните бизнес отношения.

И все пак, дами, не е нужно да се държите като мъже, за да играете с големите играчи. Силните лидерски умения могат да ви помогнат във всяко работно общество и при отношенията с различни хора, независимо дали става въпрос за вашите служители, колеги, клиенти или шефове.

Днес, в началото на 21-ви век все повече жени заемат ръководни позиции, ето защо британската организация Everywoman реши да даде няколко полезни съвета към тях за това как да бъдат по-уверени във вземането на решения и как да използват природната си интелигентност, за да подобрят работата на екипите си.

1. Бъдете открити

Всички ваши колеги и служители ще се възхищават на вашата честност и ще знаят, че винаги могат да вярват на думите ви.

2. Вслушвайте се в екипа си

Дори и да сте заети с много важни въпроси като годишния бюджет и новия бизнес план, не забравяйте да се вслушвате в хората около вас, защото проблемите, с които те ви занимават вероятно са важни за решаване. И запомненте, че без стабилен екип нито един бизнес не би функционирал добре.

3. Използвайте емоционалната си интелигентност

Когато става въпрос за ръководене на персонал, умението да долавяш и преценяваш емоционалните състояания на хората е безценно. Понякога е нужно просто да послушаме шестото си чувство, за да разрешим някой доста сложен работен казус.

4. Приемете, че хората са различни

Всеки служител се справя с работата по негов начин, така че рядко можете да срещнете еднозначно решение за целия персонал. Отделете нужното време, за да разберете в кои задачи биха били най-добри хората от екипа ви, това ще увеличи ефективността и ще подобри работната атмосфера.

5. Не забравяйте да кажете "благодаря"

Дори и да звучи банално, никога не излишно да подкрепите една добре свършена работа. Простичкото "благодаря" не ни коства почти нищо, а в същото време ще накара човека насреща да се чувства по-уверен и оценен.

6. Бъдете отворени за нови идеи

Дори и да имате повече опит, някои от вашите служители сигурно имат различно схващане и отношение към даден проект или работен план. Бъдете на щрек с по-младите членове от екипа си, тъй като те са израснали в едно ново време и е възможно техните идеи да дадът съвсем нов облик на вашия бизнес в технологично или друго измерение.

7. Не крийте информация

Бъдете открити пред служителите си и винаги ги информирайте за всичко свързано с работата на компанията или бъдещото й равитие. По този начин ще накарате екипа си да се чувства важна част от случващото се.

8. И все пак не забравяйте, че вие сте шефа

Въпреки всичко, важно е да спазвате някаква дистанция между себе си и служителите, за да е ясно кой каква позиция заема.

9. Оставете малко работа и за другите

Никога няма да успеете да уравновесите личния и работния си живот, ако не се научите да се доверявате на колегите и служителите си. Не забравяйте, че е единствено от техен интерес да си свършат работата добре, така че не се притеснявайте да ги упълномощите да вършат някои от вашите задължения. А и все пак, никоя грешка не е непоправима.

10. Изберете верния управленски стил

Не се чувствайте принудени да възприемете определено лидерско поведение, ако знаете , че няма да се чувствате удобно. По-добре бъдете себе си и по този начин спечелете адмирациите и уважението на всички около вас.
Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини