Еврокомисията иска промяна в достъпа до широколентов интернет

Проект предвижда мерки, които да направят достъпа до високоскоростен интернет за 495 млн. потребители в 27-те държави от ЕС по-лесен и по-евтин

Новонавлизащите оператори трябва да имат възможност да ползват кабелната мрежа на телекомуникационните оператори, за да предлагат широколентов достъп на абонатите си, обяви Европейската комисия.

Проект, засягащ държавите - членки на Европейския съюз, предвижда мерки, които да направят достъпа до високоскоростен интернет за 495 млн. потребители в 27 държави по-лесен и по-евтин.

"Искаме националните регулатори не само да насърчават инвестициите в кабелни мрежи, но и да подпомагат конкуренцията на този пазар", заяви еврокомисарят по конкуренцията Нели Крус.

Преди всичко националните телекомуникационни регулатори ще трябва да издадат разпореждане за достъп до мрежата на доминиращите оператори, което ще позволи на конкурентите им да свържат домашните абонати към собствената си инфраструктура.

Там, където това не е възможно или гъстотата на населението е толкова ниска, че прилагането на бизнес модела не е оправдано, новите телекоми трябва да имат достъп до "тъмното оптично влакно" на традиционния оператор.

Препоръката би трябвало да бъде приета от ЕК следващата година, а през ноември ще приключат консултациите.

Засега големи оператори като "Франс телеком", "Телефоника" и "Дойче телеком" се противопоставят на незабавното "развързване" и достъп до техните нови оптични мрежи за конкурентите им.
Източник: netinfo.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини