ЦЕРН - успешно начало. Сблъсъкът на 21 октомври

Geneva, 10 September 2008. Първия сноп протони в Големия адронен колайдер на CERN бе успешно пуснат по целия 27-километров пръстен на най-мощния ускорител на елементарни частици в света в 10:28 тази сутрин. Това историческо събитие бележи ключов момент в прехода от продължилата близо две десетилетия подготовка към нова ера в научните открития, гласи официалния пресрелийз, публикуван на сайта на CERN

"Това е фантастичен момент," каза ръководителят на проекта LHC Lyn Evans, "сега можем да погледнем напред към нова ера в разбирането на произхода и еволюцията на вселената."

Стартът на новия ускорител е много повече от натискането на едно копче. Хиляди отделни елементи трябва да заработят в хармония, да бъдат синхронизирани до една билионна от секундата и снопове по-тънки от човешки косъм трябва да се сблъскат челно. Днешният успех е първата крачка, през следващите няколко седмици предстои ще бъде подготвен самия сблъсък и ще започнат изследователските програми.

След това ще има период на измерване и калибриране за четирите главни експеримента на LHC и нови резултати ще има след около година. Експериментите с LHC ще позволят на физиците да завършат пътуването започнало с дефинирането на гравитацията от Нютон. Гравитацията се поражда от масата, но науката все така няма обяснение на механизма по който това става. Експериментът с LHC ще даде отговор. Експериментите с LHC се очаква да хвърлят светлина над загадъчната тъмна материя

"LHC е машина за открития," каза Генералният Директор на CERN Robert Aymar, "неговата изследователска програма има потенциала да промени нашето виждане за Вселената, продължавайки традиционната човешката любознателност, толкова древна, колкото човечеството."

Поздравления към CERN пристигат от всички лаборатории по света, които участват в днешния успех.

"Завършекът на LHC бележи началото на революция във физиката на елементарните частици," каза Pier Oddone, Дирекрор на US Fermilab. Той подчертава обединението на много страни за успеха на това величествено начинание и гордостта американската лаборатория да участва в него.

"Поздравявам ви за старта на LHC," казва Atsuto Suzuki, Директор на японската лаборатория KEK, "Това е исторически момент".

"Това беше увлекателен и удовлетворяващ опит за нас," каза Vinod C. Sahni, Дирекрор на Индийския Raja Ramanna Centre for Advanced Technology, и отправя най-добри пожелания към CERN за успешното пускане на LHC през следващите години.

"Както би казал някой: Едно кратко пътуване за протона, но какъв гигантски скок за човечеството! TRIUMF, и наистина всички в Канада, са възхитени че са свидетели на това забележително постижение,," каза Nigel S. Lockyer, Директор на канадската лаборатория TRIUMF.


Протоните завършиха пътя си за 55 минути, енегрията им бе 450 гигаелектронволта. Следващият етап, при който сноповете ще се сблъскат, учените са предвидили за 21 октомври

Събитието предизвика много слухове за приближаващия край на света. По всичко личи, че учените не виждат нещата по този начин. Още повече, че вече се говори за построяваянето на по-голям от LHC ускорител на електрони. Покрай слуховете за края на света, обаче, голям брой хора, незаинтересувани от научните постижения, научиха за това голямо събитие.
Снимки: slide
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини