Пламна и Самоковско, бедствено положение

Община Самоков обяви бедствено положение заради пожар в местността Мечката, който по площ е по-голям от този в Националния парк "Рила".
Огънят гори в землището на селата Горни Окол, Долни Окол, Широки дол, с. Райово и с. Алино. Пламъците са се разпрострели на около 4000 декара сухи треви и иглолистна гора, заяви зам.-кметът на Самоков Христо Ярловски. По думите му пожарът е започнал от неделя по обяд, през миналата нощ обаче огънят се е разраснал. Засега няма опасност за хората от населените места в близост.

В гасенето участват над 10 пожарни, тежка техника, водоноски и войници. Самолетите, изпратени от ЕС в помощ за гасенето на пожара в Национален парк "Рила", са се включили и в потушаването на огъня в Самоковско, съобщи областният управител на София Емил Иванов. Вече се пресича разпространението на огъня.

Бедственото положение в общината ще остане в сила до окончателното потушаване на пожара. Той вероятно е предизвикан от подпалването на стърнища.

Пожарът в Рила над Благоевград, който бушува седми ден и обхвана площ от 1400 дка, застрашително приближава вилната зона. Огънят е на десетки метри от почивна станция "Здравец" и е особено активен в местността "Карталско дере", съобщиха за Дарик от Държавното лесничейство в Благоевград. Около 310 души участват в гасенето на пожара.

Трети френски самолет се очаква да се включи в гасенето, той е пристигнал в понеделник вечерта. Очакват се и два самолета от Испания, които трябва да преминат през Гърция, съобщи "Фокус". До този момент обаче няма данни кога точно ще пристигнат и кога ще се включат в гасенето на пожара.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини