Куче и котка в панелка - само ако съседите са "за"

Софиянци стартираха подписка срещу промените в Закона за етажната собственост, които предвиждат отглеждането на домашен любимец в апартамент да става само с изричното разрешение на съседите.

Промените трябва да бъдат гласувани през есента и според Сдружението за защита на животните "На ти с природата" те нарушават човешките права.

От организацията готвят и протест срещу промените, направили са и касички, в които събират пари за бездомните кучета и котки в столицата.

"Необходимо е изричното съгласие на непосредствените съседи. Все пак хората заслужават преимуществено внимание", аргументира се депутатът Янаки Стоилов, един от вносителите на законопроекта.

Той увери, че заедно с колегите си от БСП са опитали да отговорят и на други практически въпроси, които засягат хората, като например ремонтите.

Стоилов обясни, че те са разделени на "неотложни" и "необходими".

За неотложните може да решава и общината, като след това тя ще поиска парите от живущите.

Решението за необходимите ще идва от общото събрание, от управителния съвет или от съответния собственик, като после е необходимо част от средствата да му бъдат възстановени.

При случаи на груби нарушения законът предвижда да бъде извеждан собственик – до 3 години, дори само с 3/4 от мнозинството на живеещите във входа.
Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини