Ще ядем ли клонирано месо?

Депутатите от Европейския парламент призоваха за забрана в целия ЕС на месото от клонирани животни. Според тях те може да не са толкова здрави като другите животни, предаде АП. Европейският парламент призова за забраната, за да се защитят животните и имиджа на висококачественото селско стопанство в Европа. Според защитници на животните клонираните индивиди страдат от повече дефекти, стареят по-бързо и умират по-рано от обикновените.

Макар в момента никъде по света да не се продават месо или млечни продукти от клонирани животни, подобна възможност се появи през януари, когато американските регулатори заявиха, че клонираното месо е също толкова безопасно, колкото и обикновеното. Според предварително проучване на ЕС е малко вероятно да има някаква опасност за човешкото здраве от консумирането на клонирано месо.

Европейската комисия, която ще трябва евентуално да предложи забраната, заяви, че ще разгледа мненията на учени и експерти по етика преди да вземат подобно решение. Eврокомисарят по здравеопазването Андрула Василиу заяви, че регулаторите са наясно, че клонирането може да увреди здравето на животните.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини