Къде се крият най-търсените финансови измамници?

Финансовите измами са сериозен бизнес и някои извършители на такива престъпления успяват да избегнат последствията от действията си. Трейдърът Марк Рич например през 1980 г. се скрива в Швейцария, за да избегне обвинение в укриване на данъци и в незаконен бизнес с Иран, след което успява да си издейства помилване от Бил Клинтън и никога няма да бъде изправен пред съда.

Сега има ново поколение бегълци, извършили някаква финансова измама, като негов символ е Джейкъб „Коби" Александър, пише списание Forbes, което събира на едно място десетте най-търсени в света извършители на финансова измама.

Роденият в Израел Коби, бивш шеф на нюйоркската софтуерна компания Comverse Technology, живее в Намибия, където избягва, след като е привлечен под отговорност по обвинение в измама с ценни книжа през 2006 г.

Според някои обвиненията срещу голяма част от финансовите измамници са противоречиви, защото са резултат например от политически сблъсъци, като случая на Борис Березовски. Действията на Березовски по време на приватизационната вълна в Русия през 90-те години на миналия век му донесоха огромна политическа мощ по времето на президента Елцин. След сблъсъка си с бившия вече президент Владимир Путин, Березовски сега е смятан от руските власти за беглец.

През ноември 2007 Московски съд го осъди задочно на шест години затвор за източването на около 9 млн. долара от държавния авиопревозвач. Според някои обвиненията срещу 62-годишния Березовски са резултат на опозицията му на режима на Путин. Великобритания му предложи политическо убежище и съдилищата на Острова отхвърлят молбите на Кремъл за екстрадицията му.

Финансовите измамници могат да останат на свобода и да живеят доста добре, като случая на Гайт Фараон – саудитец, издирван от ФБР от 17 години. „Те разбират международните пазари, някои от тях имат множество паспорти и са запознати със законите", коментира Шарън Ормсби, ръководител на отдела за финансови престъпления към ФБР.

Фараон е подведен под отговорност от щатското правителство през 1991 г. за предполагаемата му роля в колапса на Bank of Credit and Commerce International. Като голям акционер на банката, Фараон е обвинен, че е бил начело на незаконни сделки за закупуване на американски банки. Федералният резерв му е наложил глоба от 37 млн. долара за ролята му в тайни придобивания на банки.

Фараон обаче няма проблеми да управлява бизнес империята си, която включва луксозен хотел в Йордания и рафинерия и циментови компании в Пакистан. В писмо от 1997 г. до New York Times той твърди, че никога не е избягвал щатското правосъдие, просто не е бил в САЩ, когато е бил подведен под отговорност, както и когато са били извършени престъпленията, за които е обвинен.

Включените в класацията измамници следват различни пътища, пише Forbes. Бегълците от Китай например са прокарали път до Канада заради либералните правила за влизане в страната и законите за бежанците. Предприемачът Лай Чансин е издирван от Китай по обвинение, че е организирал измама за 6 млрд. долара, а банкерът Гао Шан – за злоупотреба със 150 млн. долара. И двамата живеят относително необезпокоявани край Ванкувър.

Лондон също е популярна дестинация – освен Березовски, британската столица понастоящем е дом и на бившия премиер на Тайланд Таксин Шинаватра, който наскоро потърси убежище там, за да избегне обвиненията в родината си във финансови престъпления. Тайландското правителство разглежда възможността да поиска екстрадицията му.

В класацията е включен и хърватският бизнесмен Томо Размилович, бивш шеф на Symbol Technologies, който живее в Швеция, след като бе подведен под отговорност по обвинение в измама с ценни книжа в САЩ през 2004 г. Като се изключи замразяване на негови сметки в Швейцария на стойност 14,5 млн. долара, щатските власти не успяват да упражнят натиск върху Размилович по друг начин.

Никой не знае къде се намира понастоящем французинът Жан-Клод Лакот, за чието арестуване е издадена заповед от белгийските власти по обвинение в пране на пари и дори убийство. Той е свързван със седем фалшиви инвестиционни схеми, които са стрували на жертвите им общо най-малко 10 млн. долара.

За издирвания в САЩ Джеймс Ебърхарт пък се смята, че пътува по света с луксозната си яхта, след като напуска родната си страна преди близо десетилетие. Според американските власти той е участвал в измама, донесла щети за 11 млн. долара. Според някои слухове за последно Ебърхарт е забелязан в Малайзия в края на 2007 г.

Класацията се завършва от Джоузеф Маккул, използвал редица пъти схемата на Понци (вид пирамида, кръстена на Чарлс Понци), като в последния си случай е прибрал най-малко 10 млн. долара от инвеститори с обещание за висока възвръщаемост. За последно се смята, че 60-годишният Маккул е бил на Филипините.


Източник: investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини