Военни хеликоптери БЕЛ-206 следят пътния трафик по магистралите

13 са извършените полети до момента, се казва в прессъобщение на МВР. Наличието им действа превантивно на водачите на моторно-превозни средства за недопускане нарушения на Закона за движение по пътищата


Военни хеликоптери БЕЛ-206 вече следят пътния трафик по магистралите и имат възможност да окажат при нужда спешна медицинска помощ. Целта е да се гарантира опазването на обществения ред, превенция срещу закононарушенията и престъпленията по пътищата, както и оповестяване на органите на пътна полиция, бърза медицинска помощ, а при необходимост и на гражданска защита за действия при тежки пътнотранспортни произшествия през периода на летния сезон, когато се отчита значително повишение на пътния трафик на моторни превозни средства. Извършени са 13 полета до момента. Те летят по определен график в следобедните и вечерните часове, когато трафикът е най-интензивен по следните маршрутите:
Крумово-Пловдив-Пазарджик- Капитан Андреево- Крумово
Крумово-Бяла река-Пловидв-София-Божурище-Крумово
Крумово-Калотина-Крумово
Крумово-София-Ботевград-София-Крумово.

По време на полетите са подадени три сигнала за пожари – на 20 юли в землището на с.Юнаци и за горски пожар на територията на Софийска област, а на 1 август в покрайнините на Пловдив. Сигнал за палеж бил подаден на 1 август между Крумово и Пловдив. Екипът забелязал двама да палят стърнища. Те били установени и по случая работата продължава Пето РПУ в ОДМВР-Пловдив.

Друг случай, при който своевременно е подадена информация бил на 7 август около 11.30 часа на път І-8 след с.Бяла река, когато било констатирано тежко пътно-транспортно произшествие с ранени. Незабавно бил уведомен дежурния на ОДМВР-Хасково и към инцидента били насочени полицейски и медицински екипи. Вследствие на своевременната информация екипите били на мястото след 5 минути и оказали помощ на пострадалите.

От извършените полети става ясно, че наличието на въздушен екип действа превантивно на водачите на моторно-превозни средства за недопускане на нарушения на ЗДвП, скъсява се времето за реакция на екипите и със събраната информация има възможност да се прави своевременна актуализация на екипите, съобразно настъпилите промени в оперативната обстановка.

Припомняме, че министрите на отбраната Николай Цонев и на вътрешните работи Михаил Миков подписаха споразумение за решаване на задачи от обществена значимост.

Според споразумението МВР осигурява горивото, комуникационната техника и апаратурата за наблюдение. МО предоставя хеликоптерите и летателния екип. Лекарите-реаниматори и медицинската техника са от ВМА. Според професионалната статистика оказването на медицинска помощ през първите 15 минути след катастрофата са най-важните за спасяването на пострадалия. Военните хеликоптери БЕЛ-206 излитат от летище Крумово край Пловдив и носят надпис POLICE
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини