Автоматични системи вадят тяло на показ

Много от читателите на статия в Associated Press, свързана с губернатора Елиът Спитцер, замесен в скандал с компаньонка, останали изненадани, когато автоматичната система за бърз достъп на Yahoo "Shortcuts" ги поканила да преглеждат снимки на непълнолетни девойки.

Обикновено системата се използва, за да помага на читателите, стигнали до последния абзац на статията, да намират уебсайтове и новини с етикети, като "президента Буш" или "Вашингтон". В конкретния случай Yahoo Shortcuts подчертал фразата "непълнолетни момичета". Читателите, които прекарали мишките си през тези думи, били връхлитани от изскачащ прозорец, включващ снимки от сайта на Yahoos за споделяне на фотографии Flickr.

И докато някои снимки били просто неудачни, кликване върху изскачащия прозорец носело много повече неприятни резултати, като например плитки, дълги чорапи и бельо, и снимки на голи жени, чиито лица не се виждали.

Редакторите на Associated Press се свързали с Yahoo относно инцидента, който се случил през юли, и получили от говорителката на компанията информация, че линкът е елиминиран, а проблемът - отстранен. Много от най-показните снимки във Flickr също са премахнати. Според Yahoo, фразата "непълнолетни момичета" е била допълнена към списък от хиляди блокирани термини, които никога вече няма да се появят в Yahoo Shortcuts.

Въпреки всичко, гафът си е факт и той показва пред какви затруднения се изправят издателите в управлението на сайтове в ерата на генерираното от потребителя съдържание.

Интернет издатели разчитат все по-често на автоматичните системи като Shortcuts, за да етикетират фрази и да осигуряват хипервръзки до други уебсайтове. От друга страна за тях става почти невъзможно да упражняват пълен контрол над съдържанието, с нарастването на популярността на сайтове като YouTube и Flickr и значителния брой фотографи и блогъри, които постват собствено съдържание.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини