ЕК лишава две агенции от достъп до пари по ФАР

Европейската комисия (ЕК) ще лиши от акредитации две български агенции, работещи с пари по програма ФАР, пише в решение, което ще бъде оповестено в сряда. Според варианта на доклада, за който се смята, че е окончателен, ЕК ще отнеме акредитациите на Националното звено за финансиране и договаряне към Министерството на финансите и на агенция ФАР от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Други институции не са засегнати, както се заговори миналата седмица. В доклада пише още, че националният ръководител ще трябва да анализира слабостите в работата на засегнатите звена, да предложи поправителни мерки, да осигури още експерти, да докладва за случаите на конфликт на интереси.

Според експертите от ЕК в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията България е постигнала напредък с гласуваните промени в Конституцията, новия Закон за съдебната система и създаването на Инспектората към ВСС.

Напредък обаче предимно по гражданските и административните дела. Много малко съдилища изпълняват изискванията на закона за съдебната власт да публикуват решенията си. Има загриженост дали магистратите са достатъчно подготвени да прилагат новия ГПК.

Реформите в МВР са наложителни, твърди ЕК и цитира данни, според които броят на разкритите престъпления от полицията е намалял през 2007 г. в сравнение с двете предишни години. МВР трябва да вложи повече в кадри чрез по-добро обучение и по-високи заплати. Отново се повдига въпросът за ролята и мястото на следователите.

Всяко разширяване на правомощията на следователите ще противоречи на поетия по-рано ангажимент на България да ограничи техните правомощия. ДАНС трябва да бъде подложена на по-ефективен парламентарен контрол, за да е налице отчетност, пише в документа.

Трябват още сериозни усилия и политическа воля за изкореняване на корупцията по високите етажи на властта, полиция и съдебна система. Създаването на ДАНС е стъпка в правилната посока, се отбелязва в доклада. Там пише също, че контролът на финансирането на политическите партии е проблем. Много голям е процентът на партиите, нарушаващи правилата.

В доклада се дава лош пример и за борбата с купуването на гласове по време на изборите - от 294 регистрирани случаи на купуване на гласове само 17 досъдебни производства са започнати и всичко това свърши с една глоба от 1000 лева. Европейската комисия смята, че е много малък реалния напредък в борбата с организираната престъпност и прането на пари, тъй като съдебните процедури са бавни, а работата на Комисията "Кушлев" е неефективна.

Като цяло няма напредък в разследванията, обвинението и процесите срещу членове на организираната престъпност. Само по два случая от високите етажи на властта има напредък след доклада на ЕК от февруари. Процентът на делата, върнати на прокуратурата от съдилищата, е повишен в сравнение с 2006 г. Броят на присъдите е малък.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини