Диабетът е свързан с мъжкото безплодие

Диабетът има директен ефект върху мъжката плодовитост, въпреки преобладаващото мнение, че ефектът от него върху репродуктивните способности на мъжете е малък, заяви северноирландски учен, цитиран от ЮПИ.

Д-р Кон Малидис от университета Куинс в Белфаст поясни, че увеличаването на броя на диабетиците, диагностицирани в млада възраст, е съвпаднало с тревогите около мъжката плодовитост в целия свят.

"Това не е просто съвпадение, каза той на 24-ата годишна конференция на Европейското дружество за човешка репродукция и ембриология в Барселона, Испания. За пръв път установихме, че диабетът влияе върху мъжката плодовитост на молекулярно ниво."

Неговият екип изследвал проби сперма от мъже с диабет, подложили се на инсулинова терапия. При първоначалния рутинен преглед с микроскоп пробите сперма изглеждали нормални.

Когато обаче потърсихме ДНК увреждания, "картината" бе съвсем различна, а направените сравнения с данни за мъже с доказана плодовитост потвърдиха резултатите от изследването ни, увери д-р Малидис. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини