Пиърсингът - история, видове и рискове

Защо хората пробиват най-различни места по тялото си, понякога дори съвсем неподходящи за това, и поставят там обици и други накити, си остава загадка.
Но едно нещо поне е известно със сигурност: това явление, наричано пиърсинг, е дошло при нас от най-древните култури...
В Европа пиърсингът се е смятал за варварски обичай до ерата на Елисавета. По време на Великите географски открития моряците се научили от туземските племена да пробиват ушите си, защото смятали, че така се подобрява зрението (съвременните методи на иглотерапия поддържат тази идея).

Следващият разцвет на пиърсинга идва през Викторианската епоха - време на елегантност и куртуазност. На мода идва и негов "интимен" вариант, който преследвал целомъдрена цел: да запази женската вярност и да предпази мъжките гениталии от напрежение в тесните панталони, модерни по това време.

Пробиването на ушите остава актуално във всички времена, но с появата на хипи културата и рок-енд-рола, то се превръща в символ. Днес пиърсингът е модна тенденция сред целия поп-арт. Можем да го видим и при спортисти, актьори и дори някои политици.

Най-голяма популярност пиърсингът е получил, разбира се, сред младжите. В САЩ повече от половината студенти са с пробита една или друга част от тялото, при това без да се замислят за последствията.

А те, както показва статистиката, могат да бъдат доста плачевни. Изследванията показват, че всеки пети, който си е направил пиърсинг, е имал различни медицински усложнения. Сред тях са инфекциозни възпаления, кървене, не зарастващи рани и други.

Добрата новина е, че всичко това може да се лекува. Лошата - когато е нарушена технологията на стерилизация и най-невинната дупчица заплашва с такива заболявания като СПИН, хепатит С или заразяване на кръвта!

Така че, преди да се отдадете в ръцете на специалист по пиърсинг, уверете се, че той наистина е такъв и внимателно огледайте помещението, където ще се извърши процедурата.

Съществуват толкова видове пиърсинг, колкото са

свободните места по вашето тяло. Най-популярен е "традиционния" пиърсинг на ушите. Не трябва да се забравя обаче, че при относителната безболезненост на тази манипулация, пробиването на ухото изисква голямо внимание.

Там се намират най-голямото количество биологически активни точки, всяка от които е свързана с определен орган. Поради това специалистите препоръчват преди процедурата да се направи диагностика и да се избере мястото с най-малък риск за здравето.

Пиърсингът на носа заема второ място по популярност. Най-разпространено е поставянето на обица. Пробиването на носа, освен че е много болезнено, води до някои усложнения при хрема.

Пиърсингът на езика е също доста болезнена процедура, защото се извършва без упойка. След нея трудно се говори, тъй като езикът се подува и е необходимо използването на антисептични средства. Друг един минус е, че се унищожават голямо количество вкусови рецептори!

Целта на пиърсинга на зърната е получаване на постоянно сексуално удоволствие. Тези, които са избрали тази процедура, твърдят, че "усещането е такова, все едно зърното на гърдата е директно свързано с центъра на наслада в мозъка".

Пиърсингът на пъпа е най-популярен при момичетата, които предпочитат да обличат къси блузки. Но именно този вид пиърсинг най-много заплашва с инфекциозни възпаления. Друг проблем при него е, че периодът на зарастване трае от три месеца до една година!

Брейн-пиърсингът е една от най-рискованите форми на тази мода. В черепа с бормашина се правят два миниатюрни отвора. През тях с изкривена игла се вкарва халка. Смисълът е в това, че халката оказва натиск на мозъчните тъкани и така подпомага отделянето в кръвта на химични съединения, така наречените "ендогенни наркотици", предизвикващи еуфория. Брейн-пиърсингът е доста рискована процедура, защото външното въздействие на мозъка може да доведе до непредсказуеми последици, дори до смърт.

И накрая: пиърсинг на интимните места. Казват , че е доста еротично и възбуждащо и е незаменимо усещане при любовните игри. Този вид пиърсинг е също най-разпространен сред жените. Що се отнася до мъжете, съветът на специалистите е, че преди да се решат на такава операция, мъжете по-добре да помислят, защото вместо да получат еротични удоволствия, могат да се окажат при хирург.

Има и още едно нещо, което съвсем не е маловажно: трябва ясно да си отговорите на въпроса с каква цел искате да си направите пиърсинг и оправдава ли тази цел похарчените средства!

Източник: tia.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини