Нашето поколение живее в период на изстиващо Слънце

През последните 12 години наша планета изпитва недостиг на слънчева енергия, сравнима с пълната мощност на 18 милиона АЕЦ, съобщи за РИА "Новости" завеждащият лабораторията за космически изследвания към Главната (Пулковска) астрономическа обсерватория на Руската академия на науките /РАН/ Хабибуло Абдусаматов.

Излъчваната от Слънцето енергия непрекъснато се променя в рамките на главни (големи) цикли от два века и на дъщерни (малки или къси) цикли от по 11 години. А това не може да не се отрази върху промените на климата и върху условията на живот на Земята.

От началото на 90-те години на ХХ век слънчевата енергия, постъпваща към нашата планета, непрекъснато намалява, при това с времето спадът нараства с по-бързи темпове в съответствие със законите за понижението на главния двувековен цикъл.

По време на сегашния, 23-ти "къс" цикъл, който се оказа по-дълъг и продължава 12-а година, всеки кв. метър площ от горните слоеве на земната атмосфера средно на всяка секунда получава 0,16 Вт слънчева енергия по-малко, от тази през предишния "малък" цикъл.

За година този дефицит е равен на 5 милиона Вт на всеки кв. метър площ от горните слоеве на атмосферата на Земята. През последните 12 години горните слоеве с площ 127,5 милиона квадратни километра са получили 20,4 милиона мВт слънчева енергия по-малко.

"Това е неоспоримо доказателство, че Слънцето повече не нагрява Земята, както го е правило преди", казва Абдусаматов. Според изчисленията на руските учени най-големият минимум в излъчването на енергия от Слънцето през двувековния цикъл ще настъпи през 2041 г.

Те твърдят още, че нашето поколение ще е свидетел и на смяната на два двестагодишни цикъла. Според Абдусаматов в средата на този век дефицитът на получаваната от Слънцето енергия ще е сходен с наблюдавания през 1645-1715 г.

Ученият припомня, че целият живот на Земята и бъдещите условия на нея зависят непосредствено от интензивността на постъпващия интегрален поток излъчвана от Слънцето енергия.

Според Абдусаматов подобен дълбок двувековен спад ще предизвика пореден климатичен минимум на Земята с разлика във времето от 15-20 години, обусловена от термичната инерция на световния океан.

Следващият климатичен минимум на Земята ще е 19-и за последните 7500 години. Според Абдусаматов в средата на века, през 2055-2060 година, "изстиващото" Слънце ще доведе до "дълбок" минимум на температурите на Земята. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини