Клонирани кучета на търг по интернет

Компанията BioArts обяви начало на интернет- аукциона "Отново с най-добрите приятели" (Best friends again).Ще бъдат избрани пет кучета за клониране,съобщава портала tgdaily.Търгът ще тече от 5 до 9 юли.Собствениците на кучета, които искат да участват трябва да се регистрират в сайта bestfriendsagain.com. Началната цена всяка "партида" е 100 000 долара. Освен това компанията ще клонира едно куче безплатно.За да вземат участие в търга, желаещите трябва освен да попълнят регистрационния формуляр да напишат и есе от 500 думи, с което да обяснят с какво точно техният любимец е достоен да бъде клониран.
Компанията BioArts притежава лиценз за клониране на котки, кучета и застрашени от изчезване животни. Издаването на подобни лицензи стана възможно след 1996 година, когато бе клонирана овцата Доли.Изпълнителният директор на BioArts - Lou Hawthorne, заяви че технологията на клониране значително се е подобрила, а процентът на оживяващите кученца е 80.

Проектът за интернет-търга е създанен съвместно със Sooam Biotech Research Foundation от Южна Корея, съобщава The New York Times. Един от водещите изследователи в проекта е проф. Хванг У Сук. През 2004 година той фалшифицира резулати от клониране на стволовите клетки на човек. Hawthorne заяви, че независимо от неговата "грешка", професорът оставал най- добрият специалист в клонирането на кучета.През 2005 г. той участва в клонирането на мъжка афганска хрътка на име Снупи в Сеулският национален университет (Snuppy - Seoul National University puppy). Снупи се превърна в първото успешно клонирано куче.

Проектът "Best friends again" е свързан с Lou Hawthorne. През 2002 година починало наговото 15-годишно куче Миси. През декември 2007 г. от генетичен материал взет от Миси, компанията BioArts направи клонинг - Мира, а през февруари 2008 още два - Чин-Гу и Саранг.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини