Чехия излъга Швейцария с 1:0

Отборът на Чехия победи с минималното 1:0 Швейцария в първата среща от Група „А" на Европейското първенство по футбол в Австрия и Швейцария, която се игра на стадион „Санкт Якоб Парк" в Базел.

Двата отбора започнаха мача в следните състави - Швейцария: Беналио, Лихтщайнер, Сендерос, Мюлер, Манин, Бехрами, Инлер, Барнета, Желсон, Фрай, Щрелер; Чехия: Чех, Янкуловски, Уйфалуши, Розенал, Григера, Плашил, Галашек, Яролим, Полак, Сионко, Колер. Домакините от Швейцария започнаха да атакуват още от първата минута на срещата и имаха териториално преимущество от самото начало на мача. В 3-та минута, звездата в нападението на „кръстоносците" Александър Фрай получи топката пред наказателното поле на съперника и пробва силен шут, но изстрела на нападателя на Борусия Дортмунд не затрудни Петер Чех. В 6-та минута, Швейцария получи правото да изпълни първият ъглов удар в срещата, Барнета центрира в наказателното поле на чехите, но защитата на белите се справи със ситуацията. Последваха две положения пред Бехрами в 11–та и 16-та минути, но играча на Лацио не успя да реализира. Инлер пък проби в наказателното поле на тима на Карел Брюкнер в 19-та минута, стреля от около 13 метра, но вратаря Чех отново показа класа и спаси. В 21-та минута бе най-опасното положение пред чешката врата. Фрай бе изведен в наказателното поле на Чех след груба грешка в отбраната на чехите, но вратаря на Челси отново успя да избие удара му, този път с крак. Последваха няколко минути равностойна игра, като общо взето топката се държеше в средата на терена. В 36-та минута, след поредна атака на швейцарците, топката отново попадна във Фрай и той с топовен шут от около 30 метра се опита да изненада чешкия страж, но вратата на Чех отново бе непробиваема. В 40-та минута, Ярослав Плашил проби по левия фланг на атаката на Чехия, пусна с левия крак към Сионко, но нападателя на ФК Копенхаген се засуети и топката му бе избита от защитник на домакините. В края на първото полувреме на мача, швейцарската публика изтръпна, тъй като най-добрият на терена Александър Фрай получи удар в лявото коляно от страна на Зденек Григера и трябваше да бъде заменен от Хакан Якин. Второто полувреме започна отново с натиск на футболистите на Якоб Кун и Чех трябваше пак да се намесва още в 47-та минута, след отличен удар на Манин. Две минути по-късно – в 49-та минута, Швейцария получи правото да изпълни пряк свободен удар. Влезлият като резерва Якин застана зад топката, но силният му удар мина над напречната греда на Чехия. Швейцарците продължаваха да налитат като оси към вратата на съперника, а играта на Колер и компания изобщо не спореше. Голмайсторът на Чехия Колер пък бе заменен от Вацлав Сверкош в 58-та минута заради вялата си игра. Чешката публика освирка Брюкнер за смяната, като и самият Ян Колер не бе много доволен от това решение на своя треньор.


В 60-та минута, Чехия най-после успя да направи нещо интересно. Марек Янкуловски центрира в наказателното поле на швейцарците, но Ян Полак не можа да засече както трябва топката и тя излезе в аут. Барнета закъсня с един шпагат срещу Плашил в 64-та минута и чехите получиха право да изпълнят пряк свободен удар пред наказателното поле на Беналио. Марек Янкуловски стреля, но топката мина на метър над напречната греда. В 68-та минута, невероятен пропуск за швейцарците направи отново Якин. Нападателят бе оставен непокрит в наказателното поле и стреля с глава, но топката премина на два метра от левия страничен стълб на Петер Чех. Чехия обаче излъга своите съперниците в 70-та минута, когато влезлият като резерва Сверкош оплете топката в мрежата на Беналио със страхотен външен фалц.

Така, след като цял мач „кръстоносците" доминираха на стадион в Базел, Чехия поведе с 1:0 в 70-та минута чрез нападателя на Баник Острава. В 80-та минута, Петер Чех спаси страхотен шут на Транкило Барнета, а след това Вонлантен натресе горната греда на чешката врата. До края на срещата, швейцарците се опитаха да вземат поне точката от този мач и имаха претенции за две дузпи, но загубиха с 0:1. Чехия вече има три точки след днешната си победа, а Швейцария остава без точков актив. В 21:45 часа е вторият мач от Група „А", когато на стадион „Стад дьо Женев" в Женева излизат отборите на Португалия и Турция. Съдия на този двубой ще бъде елитният германски рефер Херберт Фандел
Източник: bgnes

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини