Нов многослоен процесор с водно охлаждане на IBM

Сътрудниците на IBM в Цюрих създадоха многослоен процесор с водно охлаждане, гласи прессъобщението на IBM. В разработката на новия процесор са участвали и представители на берлинския университет Фраунгофер (Fraunhofer Institute in Berlin).

Многото слоеве на процесора позволяват значително да се увеличи броя на връзките между компонентите на процесора и съществено да се съкрати разстоянието между транзисторите в сравнение с обикновените процесори. Подобна система има един съществен недостатък – отделя голямо количество топлина, а класическите начини за охлаждане са неефективни при нея.

За решаване на проблема инженерите от IBM за разположили в процесора миниатюрни метални капиляри. По тях под налягане върви охладена дестилирана вода, понижаваща съществено температурата в процесора.

Очаква се първите многослойни процесори с водно охлаждане да бъдат използвани в суперкомпютрите след 5-10 години.

Преди време IBM представиха суперкомпютъра със система за водно охлаждане Hydro-Cluster. Това позволи броят на климатиците в залата да бъде намален с 80 %, а общата консумация на електроенергия на системата е намаляла с 40%.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини