САЩ и ЕС почнаха война за горивата

Еврокомисията възнамерява да пише жалба против САЩ в Световната търговска организация. Комисарят по търговията Петер Манделсон и негови колеги са подписали антидъмпинговата жалба на Европейския съвет за биодизел. Според английския „Гардиан" жалбата може да стане първия залп в търговската война между Европа и Съединените щати. Мнението на европейците е, че със субсидиите, които дават на производителите на биогориво, Щатите заплашват пазара на Европейския съюз.

Сега САЩ ще трябва да отговарят на обвиненията, че 11 пенса на литър В99 /дизелово гориво, което се състои от 99 % биодизел и 1% обикновен дизел/ е недобросъвестна конкуренция. Данните сочат, че износът на биогориво от САЩ за Европа се е увеличил десет пъти до 1 милион тона. Това прави 15 процента от европейския пазар на биогориво.

D1, една от големите компании във Великобритания, която преработва биодизел обяви през април, че закрива мощностите и уволнява целия персонал, защото не може да издържи на евтиния внос от САЩ.

Американците не останаха по-назад и също заявиха, че ще пишат жалба до Световната търговска организация. Според Националния съвет по биодизел на САЩ европейците са създали такава организация на пазара си, която дискредитира вноса и нарушава правилата на световната търговия.

Биодизелът е гориво, произведено от биологични ресурси различни от нефт. Той може да се произвежда от растителни масла или животински мазнини и се използва в автомобилни и други двигатели. Това е най-перспективното и екологично чисто гориво. Според експерти той е един от начините за борба с глобалното затопляне и зависимостта от нефта.

Източник: bgvesti.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини