Блокираха 7 милиона телефона

В Пакистан, в съответствие с разпореждане на правителството, всички мобилни оператори блокираха връзките на над 7 милиона телефона. Драстичната мярка е наложена заради твърдение на властите, че sim-картите на спрените мобилни устройства са купени на черния пазар.

Правителството в Исламабат издаде строги разпореждания за управление на телекомуникациите в страната и започна акция за въвеждане на ред в отчитането на абонатите на мобилните компании.

Причина за въвеждането на държавен контрол над мобилните телефони и разговори, според властите, е борбата с тероризма. Нерегистрираните телефони и sim-карти се използват от бунтовниците на различни екстремистки групировки за връзка, а много често и като устройства за взривяване на бомби. По този начин беше организарино и убийството на бившия пакистански премиер Беназир Бхуто в края на миналата година, както и предшестващия кървав атентат срещу нея, организиран при завръщането й в родината, след 8-годишно изгнание.

След започналата акция вчера властите и операторите изброиха официално съществуващи 78 милиона собственици на мобилни телефони в Пакистан.
Жителите на тази размирна държава са 165 милиона, което прави Пакистан шести по население в света и втори сред мюсюлманските държави.


Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини