Microsoft се предаде: MS Office ще поддържа отворени формати

Microsoft ще разшири списъка с поддържани формати на пакета офисни приложения 2007 Microsoft Office System. Както отбелязват от корпорацията, сега пакетът поддържа около 20 формата. След инсталиране на втория пакет обновления за 2007 Microsoft Office System, който ще се появи в началото на следващата година, към тези формати ще бъдат добавени XML Paper Specification (XPS), Portable Document Format (PDF) 1.5, PDF/A и Open Document Format (ODF) v1.1. Потребителите ще могат да отварят, редактират и съхраняват ODF документи, както и да създават XPS и PDF файлове направо от офисните приложения, без да е необходимо използването на допълнителни програмни средства.

Трябва да отбележим, че ODF е пряк конкурент на формата на Microsoft Office Open XML (OOXML), използван по подразбиране в пакета на софтуерния гигант. При това, Microsoft обещава не просто да добави поддръжка на ODF в своите офисни приложения, но и да разреши на потребителите да използват този формат по подразбиране.

Заедно с това Microsoft съобщава, че не възнамерява да обновява реализирания в пакета 2007 Microsoft Office System формат Office Open XML за съответствие със спецификацията ISO/IEC 29500. Напомняме, форматът OOXML беше одобрен от организацията ISO в качеството на международен стандарт преди около месец и половина. Но приложенията от пакета 2007 Microsoft Office System съхраняват документи във формат OOXML, който не съответства напълно на спецификацията ISO/IEC 29500. Microsoft отбелязва, че версия на OOXML, напълно съответстваща на стандарта ISO ще се появи в следващата версия на офисния пакет, известен сега с кодовото име Office 14. Срокове за появата на този продукт все още не са уточнени.
Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини