България - корупция и престъпност

Американското списание Foreign Policy съобщава, че наркотрафикантите в България финансират ислямски терористи. Според списанието, най-новата членка на ЕС, бързо се превръща в най-голямото главоболие на Брюксел, пише kafene.net.

През януари, нарастващи обвинения в корупция свързана със строителството на пътища в България са принудили ЕС да замрази финансирането на проектите, докато обвиненията бъдат разследвани, отбелязва изданието на Фондацията Карнеги.

Само седмица след отправени от ЕС строги предупреждения за корупцията и организираната престъпност, две убийства - на Борислав Георгиев и на Георги Стоев, се добавят към списъка от близо 150 убийства в мафиотски стил в България.

И по нито едно от тях няма осъдени, отбелязва авторката.

Проблемите на България, пише списанието, се простират далеч отвъд държавните й граници.

Българската агенция „Национална сигурност" е разкрила, че български наркотрафиканти имат тесни връзки с арабски търговци на наркотици, които финансират „Хизбула" и „Ислямски джихад".

Към статията е публикуван коментар, в който се отбелязва, че България има гигантски проблеми с корупцията, престъпността и международните престъпни мрежи и трафика на наркотици.

В същото време, е преувеличено да се каже, че престъпните групи в страната нарочно дават пари на ислямски терористи.

Едновременно с това, трябва да се признае, че България има дълъг път докато постигне стандартите на ЕС, що се отнася до прозрачност, сигурност, и правоохраняване, и налагането на безпрецедентни наказателни мерки срещу нея са не само вероятни, но и необходими, отбелязва списанието.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини