Накъде е тръгнал този свят, в Англия затварят пъбовете

Великобритания е обхваната от нова епидемия - затварянето на пъбовете. Броят на кръчмите, смятани за символ на националната идентичност, около които се организира общественият живот по градове и села, застрашително намалява.

Данните са красноречиви: миналата година окончателно са хлопнали врати 1400 пъбове, като броят им е намалял от 69 000 през 1980 г. на 57 000. Продажбата на бира пък е спаднала с 6,7% през 2007 г., което представлява 1 млн. пинти (1 пинт = около 1 л) по-малко изпита бира на ден, отбелязва АФП.

Професионалистите в бранша се опасяват, че това е най-ниското равнище от времето на голямата криза през 30-те години. Тенденцията още повече се задълбочи от началото на годината.

На седмица се затварят по 37 заведения или 14 пъти повече отколкото преди две години, което това говори, че проблемът взема мащабите на епидемия, заявява директорът по въпросите на информацията в "Биър енд пъбс" (Beer and Pubs UK), една от организациите защитнички на сектора.

Основната причина е общото икономическо положение, което спира хората да отидат в кръчмата, а пък когато го сторят, те консумират по-малко. Те все по-често си купуват алкохол в супермаркетите и го пият у дома.

Забраната да се пуши на публични места също се сочи от съдържателите на пъбове като причина за сериозното намаляване на посетителите.

Капката, която накара "пинтата" да прелее обаче, бе повишаването с 6% на акциза върху алкохола, за което през март взе решение финансовият министър Алистър Дарлинг в рамките на бюджет 2008.

За следващите години също е предвидено повишение и съдържателите се опасяват, че до олимпийските игри в Лондон през 2012 г. цената на бирата ще достигне 6,50 лири или 8 евро срещу 3 сега.

Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини