В Италия и Източна Европа децата са лукс

В Италия, както в Източна Европа и в Япония, бебешките люлки са все по-празни, защото да имаш деца е лукс, който жените не могат да си позволят особено ако работят.

Това пише вестник "Гадзета дел медзоджорно", който се позовава на проучване на италианския изследователски център ФЕМ. Италианките имат огромно желание да раждат, но им липсват условия да реализират това желание. Тази теза обаче не е напълно подкрепена от резултатите на проучването.

Стратегическата цел на ЕС всяка жена да ражда по две деца е постигната във Франция и до нея се доближава Швеция с 1,85 деца, но и в двете страни работната заетост на жените е по-висока отколкото в Италия. През миналата година са работели 60 процента от французойките срещу 46,9 на сто от италианките.

Средно в ЕС на непълен работен ден се трудят 33,6 на сто от жените, докато в Италия те са едва 16,9 на сто. Въпреки ниската заетост раждаемостта в Италия е 1,3 деца на една жена, което я изравнява с България и с други източноевропейски държави като Румъния и Чехия, където лишените от достатъчно трудова закрила и социална подкрепа на майчинството жени са принудени да напуснат работа още с раждането на първото си дете.

Италианските и испанските семейства получават детски надбавки в размер едва на 1,1 на сто от брутния вътрешен продукт и са най-слабо субсидираните в Европа, докато в Германия и във Франция тези фондове са съответно 3 и 2,5 процента от БВП.

Германия харчи близо 74 милиарда евро годишно за детски надбавки, а от миналата година родителите имат право на допълнителни 67 процента върху нетната месечна заплата. Франция покрива 25 на сто от разноските по отглеждането на деца. /БГНЕС
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини