Био-горивата вредят?

Според новите закони, които влизат в действие във Великобритания тази седмица, всички горива за автомобили и камиони трябва да имат някакво съдържание на био-гориво. За същите закони обаче се оказа, че реално вредят повече на околната среда, отколкото да помагат. Няколко организации като Oxfam и Greenpeace, както и няколко научни групи, твърдят, че производството на био-гориво реално ще означава, че въглеродният диоксид във въздуха всъщност ще се увеличи, отколкото да се намали, тъй като съществува дори моментът, че царевицата в ролята си на растение поглъща част от мръсния въздух.

На базата на Задължението за обновяемо гориво за транспорт компаниите за горива трябва да гарантират, че 2.5 % от горивата, продавани във Великобритания, представляват био-гориво. Нещо повече – от 2010 година задължителният процент ще бъде 5. Според Министерството на транспорта планът цели намаляване на емисиите на СО2 с 2.5 милиона тона годишно. Да, обаче според статистика засятата царевица поглъща същите нива на СО2, които би спестила в процеса на самото си използване.

Освен това по-голямата консумация на царевица ще има и друг малко противоположен ефект, а именно, че спомага за увеличаването на цените на храната, тъй като площите, които се ползват за засяване на царевица за храна, намаляват. Както посочи министър-председателят на Великобритания Гордън Браун миналата седмица, правителството е обезпокоено от факта, че био-горивата карат цените на храните да скачат, въпреки че законът вече е приет.

Според Oxfam новият закон ще коства на данъкоплатеца около 1 милиард долара и може да накара до 60 милиона души да се откажат от площите си и да отидат в страни от Третия свят, за да освободят място за производство на био-горива. И Oxfam, и Greenpeace подчертават, че водената политика е доста безразсъдна, тъй като настоящите петролни компании не са задължени да получават своите био-горива от неизчерпаеми източници.

Източник: rs-auto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини