Икономиката ни ще прегрее, ама друг път

Българските анализатори се противопоставят на опасенията на колегите си от Световната банка
Найден Недялков

Основните проблеми пред България ще са задълбочаването на търговския дефицит и голямата инфлация, показват прогнозите на Индъстри Уоч. Въпреки това икономистите не виждат да се е появил нов риск пред паричната и финансовата стабилност в страната.

Оптимизъм
Българските анализатори за разлика от тези на Световната банка се противопоставят на опасенията за прегряване на икономиката, като смятат това за абсурдно и пресилено. В прогнозите се запазва оптимизмът на икономистите за ръста на БВП. Те предвиждат увеличението на производството в страната да бъде 6.2% през тази година и 6.4% през 2009 г. През изминалата година прогнозите на икономистите се разминаха от реалните постижения с едва 0.2%. Те предвиждат реален ръст на БВП от 6%, а НСИ обяви 6.2%.Не смятаме, че има системни рискове пред българската банкова система, които да са породени от продължаващия бърз ръст на кредитирането, се казва още в доклад на Индъстри Уоч.
Анализаторите обясняват до голяма степен ръста на търговския дефицит с увеличаването на притока на чужди капитали в икономиката. Общите инвестиции - местни и чужди, се очаква да се увеличат в границите на 14-20%. Според Индъстри Уоч икономиката не е заплашена от дефицита или инфлацията, а от липсата на политическа воля за структурни реформи, подобряване на бизнес средата и неефективната съдебна система.

Излишък
Фискалният излишък, който Индъстри Уоч прогнозира, че страната ни ще постигне през 2008 г., е 3.2% от БВП.

Проучване
Това е деветото поред проучване на Индъстри Уоч. То се провежда сред пет водещи български икономисти - Георги Ангелов, Георги Ганев, Любомир Димитров, Ивайло Николов и Георги Стоев.

Анализаторите Георги Стоев (вляво) и Георги Ангелов прогнозират, че инфлацията през тази година ще достигне 9.6%
Снимка Марина Ангелова


Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини