Бедни и богати в Европейския съюз

Източното разширяване обогати Европейския съюз с културните традиции на новите страни. Същевременно Европа на 27-те "се обогати" и с проблемите на изостаналите региони на изток. 43% от брутния вътрешен продукт в Общността все още се създава в т.нар. петоъгълник между Лондон, Париж, Милано, Мюнхен и Хамбург. Останалите региони, където живее две трети от населението на Европейския съюз, далеч не могат да се мерят с икономическия ценър на Европа.

Това пише в свой коментар на електронната си страница радио "Дойче Веле".

Докато в Лондон брутният вътрешен продукт на глава от населението възлиза на 290% от средното ниво на Общността, в най-бедния регион в североизточна Румъния той е едва 23% или над 12 пъти по-малко.

Според данни на Евростат, публикувани на 12-ти февруари т.г.,класацията на 10-те най-бедни региони се попълва от територии, които се намират в Румъния и България.

В най-бедния северозападен регион на България брутният вътрешен продукт на глава от населението възлиза на едва 27% от средното ниво на Европейския съюз. Това не е съвсем необичайно за Източна Европа.

Между най-богатите градове в Европейския съюз, наред с Виена и Стокхолм, фигурира един единствен град, който се намира на територията на бившия Източен блок: чешката столица Прага заема 12-та позиция в класацията на най-богатите. На първите три места са Лондон, Люксембург и Брюксел-столица.

Премахването на регионалните различия е приоритетна цел на структурната и кохезионна политика на Европейския съюз. Средствата предвидени за нея възлизат на 374,4 милиарда евро или една трета от бюджета на Общността за периода 2007 - 2013г.

България ще получи 6,9 милиарда евро или толкова, колкото малка страна като Литва. Най-значителни са сумите, предвидени за Полша - 67,3 милиарда евро. Това се дължи не толкова на факта, че в Европейската комисия за регионалното развитие отговаря полякинята Данута Хюбнер, а по-скоро на значителния брой изостанали региони на изток от Одер.

Независимо от усилията на Брюксел, регионалните различия едва ли ще изчезнат скоро. Това, разбира се, не означава, че изостаналите региони няма да се развиват. Но те едва ли скоро ще догонят по-напредналите, защото все още 75% от инвестициите за изследвания и технологично развитие текат към богатия икономическия център, който заема само 14% от територията на Общността.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини