Румен Петков връчи оставка, Татяна Дончева става шеф на МВР

Рано тази сутрин източници на Dnes.bg съобщиха, че премиерът Сергей Станишев е приел оставката на министъра на вътрешните работи Румен Петков.

През изминалата нощ премиерът е провел дълъг разговор с Петков в Министерски съвет.

Според запознати името на новия министър на вътрешните работи е Татяна Дончева.

Петков бил „силно скептичен" към предложението на Станишев, но „влиятелни фигури във и около БСП" надделели в избора си. Симеон Сакскобургготски също бил съгласен с лансираната кандидатура на Дончева.

Според Станишев юридическото образование на Дончева, опитът й на млад прокурор в Софийска градска прокуратура, както и активното й участие в политическия живот на страната представлявали „неоспорими аргументи" в полза на твърдението, че Дончева е „напълно подготвена за поста на вътрешния министър"

Смяната на вътрешния министър обаче не била единственият „полезен ход", който е планиран на тайна среща на лидерите на тройната коалиция през уикенда.

Премиерът е поискал оставките и на министъра на културата Стефан Данаилов, както и на министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова.

За поста на Данаилов бил спряган известният телевизионен водещ проф. Юлиан Вучков заради „ефективността на моралните послания, които отправя към нацията и изключителната компетентност" на професора „във всички сфери на политическия и културен живот в страната".

Според предварителната сделка на лидерите от тройната коалиция, постът на министъра на труда и социалната политика щял да бъде определен от ДПС. Ахмед Доган бил категоричен, че най-подходящата кандидатура в момента е на Златка Райкова.

Запознати твърдят, че за Мис Плеймейт 2007 имало „два големи и неоспорими аргумента", че ще успее да вдъхне живот в социалната политика на България.

Разбира се, информацията на изключително надеждните източници на Dnes.bg е съобразена с календарната дата и нагласите в българското общество в ранните часове на първия ден на април.

Казано с други думи - Честит Първи април!

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини