Още тази година пускат новите паспорти

Министър Румен Петков публично огласи състава на комисията, която ще разглежда офертите на фирмите - кандидатки да изработват новите документи за самоличност.

Това стана на пресконференция във вътрешното министерство, информират от пресцентъра на МВР.

Вътрешният министър е назначил комисия за разглеждане на офертите. Преговорите с кандидатите и тяхното класиране ще се ръководи от Лъчезар Еленков.

В комисията участват експерти от МВР, ДАНС и Министерството на държавната администрация и административната реформа, които предварително са подписали декларация за лоялност, имат достъп до класифицирана информация.

Те са проучени и до този момент не са участвали в подготовката на процеса. Комисията ще работи в ситуационния център на МВР под контрола на зам.министър Горан Йонов.

Комисията ще разглежда офертите, ще преговаря с кандидатите и ще ги класира по критерии, подробно описани в Решението за откриване на процедурата.

От тях министър Петков открои три основни - сигурност, възможност за максимално бързо обслужване на гражданите и ценовото предложение.

Ще се разглеждат още предложенията на изграждането на линията на персонализация, на полиграфическа изработка на бланки за документи за самоличност, на техническите и програмни средства и услуги, на представени от кандидата референции за възможностите на кандидата да изпълни поръчката и оценка на предложението за строително монтажни работи на националния център за персонализация.

Работата на комисията трябва да приключи в началото на май, като целта е до края на месеца да бъде подписан договорът с избрания изпълнител.

Очакванията са графикът, залегнал в този договор, да осигури издаването на новите паспорти да започне преди края на 2008 година.

В изпълнението на договора ще се изгради Национален център за персонализация, където централизирано ще се персонализират паспортите с вграден електронен чип.

Въвеждането на този център има редица предимства - гарантира по-висока сигурност при производството, подобрява качеството и нивото на защита на новите паспорти чрез въвеждане на високи технологии и защитни елементи, осигурява гъвкавост при производството им и намаляването на разходите.

За удобство на гражданите при административното им обслужване се запазва досегашното децентрализирано приемане на заявления за издаване на паспорт по постоянен адрес в РПУ и връчване на готовите документи.

Министър Петков подчерта, че подмяната няма да е кампанийна. Всеки българин ще може да пътува със стария си паспорт до изтичането валидността на документа и никой няма да бъде задължаван да смени преждевременно паспорта си.

Министър Николай Василев, който също участва в пресконференция подчерта, че е възможно на по-късен етап данните от личната карта да бъдат ползвани като заместител на електронния подпис. Така същевременно ще поевтинеят услугите, предлагани от Електронното правителство.

С Регламент на Съвета на Европа за изискванията към мерките за сигурност и биометрия в паспорти и документи за пътувания, издавани от страните - членки на ЕС, България се задължава да започне издаването на документи за пътуване с вграден електронен носител с биометрични данни.

В тази връзка бе създадена постоянна работна група, която изготви концепция за българските документи за самоличност в условията на ЕС, приета с Решение на МС на Р България от 25 май 2006 г. и с която на практика се въвежда централизирано персонализиране на новите паспорти с вграден електронен носител.

На 2 октомври 2007 г. министър Румен Петков подписа Решението и с министерска заповед назначи комисия от служители на МВР, която да извърши проучване за изпълнители на поръчката.

Комисията разгледа възможностите на 52 фирми, при подбора са определени 12 от тях като възможни изпълнители, а конкурсната документация е закупена от 10 от тях. 6 от тях са подали офертите си, посочи министър Румен Петков.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини