Женска водка в Русия

Според Игор Володин водката е не по-вредна за здравето от шоколада. Той е създателят на най-новата руска водка - специална версия за дамите, предназначена за консумация със салата след тренировка във фитнеса.



Предвидена да бъде лъскав продукт за модерните жени в бързо развиваща се Русия, "Дамская" причинява главоболие на лекарите, притеснени от нарастващия брой страдащи от алкохолизъм дами. Според московския Институт за социална и криминална психиатрия, в Русия има 2.5 милиона регистрирани алкохолици, но реалната цифра е около 7 пъти повече – над 10% от 142-милионното население на страната. Юри Сорокин, шеф на рехабилитационен център за пристрастени към алкохола и наркотиците, казва, че 60% от пациентите му са жени. Вярвам, че алкохолизмът сред жените е огромен проблем в Русия, огромен и коварен като подводната част на айсберг, допълва той.


Рекламите за „Дамская" показват елегантна, оцветена във виолетово бутилка, която „носи" плисирана бяла пола, развята от вятъра, за да се види етикетът отдолу. Бутилката изниква навсякъде из Москва – в метрото, на улицата, в женските списания. Слоганът на рекламите е „Между нас, момичета" и цели да направи новия продукт идеалното питие за женско парти.


„Жените имат нужда от свое питие. В Москва има розови женски таксита, леки дамски цигари, защо не и женска водка? В Русия повече хора страдат от диабет, отколкото от алкохолизъм, но никой не е тръгнал да забранява шоколада," коментира Володин. Той е шеф на компания Дейрос, която е фактор на руския пазар за спиртни напитки от десетилетие насам. Продажбите на водка са около 15 милиарда долара годишно, или около 2.2 милиарда литра алкохол. Очакваният ръст на пазара е 15%, заради излизането на нови луксозни продукти като „Дамская" и повишаващата се покупателна способност на московчани.
Новата водка ще върви по 300 рубли (12 долара) бутилката, и ще идва в три различни вкуса – бадем, ванилия и зелен лимон, както и чиста, за коктейли. Очевидно целта на маркетинга й са успешни, добре образовани, омъжени жени с пари. Очакваните продажби през годината са 115 000 бутилки за 2 милиона долара. Според Володин напитката е чиста, без остатъчни продукти, които причиняват махмурлук, а благодарение на мекия си вкус може да се пие и през деня.


В последните години износът на петрол, газ и метали от Русия е причина за бум в икономиката, и естествено това се отразява върху финансовото положение на хората. По-високите заплати и консумацията на по-скъп алкохол обаче не помагат за сдържаност при пиенето. Депресията от безработицата и бедността от деветдесетте години сега са заменени от опиянението на новобогаташите.

Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини