Мъжете предпочитат жени със светла кожа

Нови изследвания на канадски учени показват, че мъжете от всички раси са несъзнателно привличани към жени с по-бяла кожа, защото те изглеждат невинни, докато жените имат слабост към мургави мъже, защото ги смятат за мъжествени, съобщи в. "Индипендънт".

Изследователите от Университета в Торонто (Канада), ръководени от социолога д-р Шайън Бауман, предполагат, че предпочитанията се обуславят от подсъзнателни схващания за морални ценности.

Мъжете, особено художниците и поетите, от векове харесват дами с по-светла кожа - от Дездемона до Никол Кидман, защото подсъзнателно свързват по-светлия тен с невинност, чистота, скромност, девственост, уязвимост и доброта, смятат учените.

Милиони жени пък свързват мургавите мъже като героя на Емили Бронте от "Брулени хълмове" Хийтклиф или актьора Хавиер Бардем със секс, мъжественост, злодейство и опасност.

В анализ на повече от 2000 реклами на мъже и жени- фотомодели експертите са установили, че кожата на бели жени е 15,2% по-светла от тази на бели мъже, а у чернокожите дами тя е с 11,1% по-светла, отколкото у чернокожите мъже.

Изследването показва, че естестическите предпочитания отразяват морални предпочитания и са свързани с разбиранията за идеалната жена, формирали се в човешката култура. Всъщност жените и мъжете, които предпочитат съответно Колин Фарел пред Даниъл Кейг и Моника Белучи пред Мишел Пфайфър изразяват предпочитание към риска.

Изследователите отбелязват, че преценките за височината, теглото, дължината на бедрото и формата на носа и устата се правят на съзнателно ниво, а оценките на други идеали за физическа привлекателност, включително тена, се правят на подсъзнателно ниво.

От анализа на рекламите се вижда, че жените с най-тъмен тен от различни раси са по-често облечени предизвикателно и снимани разсъблечени, с гол пъп и голи бедра в сравнение с дамите със светъл тен. Жените с най-светлия тен са общо-взето облечени по-консервативно и са представени като сърдечни, щастливи и откровени.

Накратко светлият тен при жените се свързва със сексуална скромност и общоприета женственост, а по-тъмният - с по-явна сексуалност и по-голяма полова свобода.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини