Еволюцията обикновено усложнява живота

Животът е призван да става все по-комплексен в съответствие със закона за еволюцията на видовете, като много рядко се случва обратното, сочат резултатите от изследване на британски и канадски биолози, съобщи Франс прес.

Анализът на еволюцията на ракообразните чрез намерените фосили, датиращи от последните 550 милиона години, разкрива малко случаи, при които представители на вида са еволюирали така, че да имат по-проста биологична структура в сравнение с прародителите си.

Изследователите са установили, че в повечето подкласове на класа ракообразни е налице еволюция към все по-сложна биологична структура.

Ако като база за сравнение се вземе прост организъм, той на практика може да еволюира единствено към по-сложна биологична структура, заяви биологът Матю Уилс от университета Бат във Великобритания, един от авторите на изследването.

Рано или късно по време на еволюцията организмите стигат до ниво на комплексност, при което е възможно да се върнат назад в развитието си и отново да станат по-прости организми, отбелязват авторите на изследването.

Най-изненадващото е, че на практика нито един подклас ракообразни не е направил крачка назад в развитието си, а почти всички подкласове се се развивали паралелно, за да станат по-сложни. Има и някои изключения от правилото, свързани с видове, които живеят като паразити или в отдалечена среда, като например морски пещери.

За повечето видове ракообразни обаче борбата за оцеляване е силата, която ги тласка напред в еволюцията им към по-сложна биологична структура. Резултатите от изследването подсказват как е станало това, отбелязаха британските и канадските биолози. Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини