4 °C

Две огнища на пожара във влака?

Специалисти са установили, че има основания да се смята, че в двата вагона са възникнали две огнища на пожар, съобщи експертът по сигурността Славчо Велков в предаването "Денят започва" на БНТ. Версията за терористичен акт при пожара във влака София-Кардам в нощта на 28 февруари не бива да бъде отхвърляна, заяви Велков.

"В днешно време терористите избират нетрадиционни средства и търсят повече публичната реакция, а не удар по икономиката. В 90% от случаите на терористичен акт извършителите обикновено поемат отговорност. Версията за атентат не е приоритетна спрямо другите, работи се по всички", каза експертът.

Славчо Велков подчерта, че е изключително сложно разплитането на подобни случаи, но ще се разбере какво се е случило.

Днес трябва да бъде готова експертизата за причините за пожара във влака София-Кардам.

"Превенцията и контролът в железниците трябва да са като в гражданската авиация. Ние сме участници в голямата игра на борба с тероризма и трябва да отчитаме рисковете и заплахите и да се подготвяме за тях", каза специалистът по борба с тероризма.

Славчо Велков съобщи, че по непотвърдена информация има основания да се смята, че са били две огнищата на пожар в изгорелите вагони.

БДЖ прави собствено разследване за трагедията край Червен бряг, извън следователите. Това каза изпълнителният директор на БДЖ Олег Петков в ефира на Би Ти Ви.

"Железницата е била, е и ще си бъде най-сигурният транспорт. Инцидентът не е железопътно произшествие, а е пожар във влака", допълни той.

Първо се изясняват причините, технически експертизи, правят се анализи, всички действащи лица, които са служители на железниците са разпитани и то не по един, а по два пъти, уточни Петков.

Специалистите, когато са видели състоянието на влака след пожара са казали, че пожарът не може да огъне така вагона. Според тях в него е имало някъкъв катализатор, защото това, което гори във вагона - одеалата, дървените конструкции, не може да доведе до такова състояние на влака, каза Олег Петков.

Рано или късно ще има отговор на всички въпроси, категоричен бе изпълнителният директор на БДЖ.
По думите му националният железопътен превозвач за 2007 година е на печалба, но това са икономически резултати и те не трябва да се бъркат с цялостното състояние на железниците. БДЖ е на печалба от продажба на имоти, каза в заключние Петков.

Междувременно в Народното събрание продължават преговорите за създаването на специална анкетна комисия, която да изясни причините за трагедията във влака. Според депутати, комисията не трябва да дублира действията на компетентните органи.
Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вложите повече старание в работата си, взаимоотношенията ще ви подтикнат към размисъл и за други предстоящи събития. Здравословни неразположения и хронични страдания са измежду препятствията пред вас днес, но ще имате сили да ги преодолеете. Финансови сделки и удовлетворяващи ви споразумения.
18 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Професионални срещи или други делови начинания ще заемат голяма част от времето ви днес. С участието си в съвместен проект с колеги ще дадете простор на творческата си мисъл и активни действия. Други ще се включат в подготовка на мероприятие от обществен характер.
18 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Чудесно е, че сте ентусиазирани, но не действайте импулсивно, особено когато става дума за средства. Очакваните парични приходи няма да закъснеят и тревогите ви са неоснователни. Добра идея е да заделяте малко за непредвидени случаи. Въпреки, че съдбата е благосклонна към вас и няма да ви липсват в очертаващите се месеци.
18 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Активността ви днес ще се прояви в различни изяви. Служебни ангажименти, в къщи, сред партньори или на път, ще се справите с всичко, което стои пред вас, като цел, намирайки оригиналните решения за изпълнение на задачите си. Семейството ще ви подкрепи и заедно ще се вълнувате от успехите си.
18 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще вземете решения, които ще се окажат важни за бъдещите ви действия. Развитията са на етап, който ще продължи, в зависимост от това, на кое ще дадете предпочитание. Като разумни хора, преди да пристъпите към конкретни действия, ще си дадете сметка за плюсовете и минусите, за да избегнете загубите.
18 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В никакъв случай не се поддавайте на провокации днес, не позволявайте чужди недобри намерения да ви отклонят от поетата посока. Отнасяте се към близките си с разбиране и готовност да им помогнете, ако имат нужда, и те ви отвръщат със същото.
18 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С повече ще се зарадвате, ако намерите най-прекия път към сърцето на човек, който не ви е безразличен. Може да бъде и колега. Работете в екип и дайте воля на желанието си всички да бъдат добре. Важно е, защото ще повишите тонуса и ще подобрите атмосферата, като я направите ведра и градивна.
18 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вашата роля днес се състои в това да създавате баланс там, където е необходимо. Независимо дали става дума за емоции или професионални стремежи, вие сте тези които са в състояние да неутрализират излишните енергии. Възможно е вечерта да сте твърде уморени за забавления, затова прекарайте времето си сред спокойна обстановка далеч от шумни места.
18 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес не действайте прибързано, особено ако се касае за делови решения. Наложителни са промени в плановете ви, тъй като се нагърбвате с изпълнението на прекалено много неща. Не се колебайте да посветите вечерта си на приятни занимания, които ще ви отморят. Роднините ще се отзоват на вашите нужди и с готовност ще ви подкрепят.
18 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заложете на индивидуалните начинания днес и можете да разчитате на впечатляващи успехи. Работата в екип не би ви спорила и би ограничила сериозно възможността ви за бързи и находчиви действия. Нервите ви ще бъдат подложени на изпитание от ваш близък и като че ли най-доброто решение е да не взимате присърце проблемите му и да го оставите сам да поеме отговорност.
18 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес попадате на възможност, която наистина не е за изпускане. Опитвате се да привлечете някого на своя страна, но това няма да се окаже нужно – той сам ще ви потърси съвсем скоро. Близък приятел ще има нужда от съвета ви относно нещо, което ви е добре познато. Опитайте се да му бъдете максимално полезни. Подобрявате отношенията си с любимия човек.
18 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Забелязвате много неща, които сте пренебрегвали до този момент. Постарайте се да се споразумеете с човек от обкръжението си за нещо, което касае и двама ви. Ще успеете само, ако подходите търпеливо и имате достатъчно желание за компромис. Бъдете внимателни с интимния си партньор. Директността ви може да го нарани.
18 фев 2020
Последни новини