Две огнища на пожара във влака?

Специалисти са установили, че има основания да се смята, че в двата вагона са възникнали две огнища на пожар, съобщи експертът по сигурността Славчо Велков в предаването "Денят започва" на БНТ. Версията за терористичен акт при пожара във влака София-Кардам в нощта на 28 февруари не бива да бъде отхвърляна, заяви Велков.

"В днешно време терористите избират нетрадиционни средства и търсят повече публичната реакция, а не удар по икономиката. В 90% от случаите на терористичен акт извършителите обикновено поемат отговорност. Версията за атентат не е приоритетна спрямо другите, работи се по всички", каза експертът.

Славчо Велков подчерта, че е изключително сложно разплитането на подобни случаи, но ще се разбере какво се е случило.

Днес трябва да бъде готова експертизата за причините за пожара във влака София-Кардам.

"Превенцията и контролът в железниците трябва да са като в гражданската авиация. Ние сме участници в голямата игра на борба с тероризма и трябва да отчитаме рисковете и заплахите и да се подготвяме за тях", каза специалистът по борба с тероризма.

Славчо Велков съобщи, че по непотвърдена информация има основания да се смята, че са били две огнищата на пожар в изгорелите вагони.

БДЖ прави собствено разследване за трагедията край Червен бряг, извън следователите. Това каза изпълнителният директор на БДЖ Олег Петков в ефира на Би Ти Ви.

"Железницата е била, е и ще си бъде най-сигурният транспорт. Инцидентът не е железопътно произшествие, а е пожар във влака", допълни той.

Първо се изясняват причините, технически експертизи, правят се анализи, всички действащи лица, които са служители на железниците са разпитани и то не по един, а по два пъти, уточни Петков.

Специалистите, когато са видели състоянието на влака след пожара са казали, че пожарът не може да огъне така вагона. Според тях в него е имало някъкъв катализатор, защото това, което гори във вагона - одеалата, дървените конструкции, не може да доведе до такова състояние на влака, каза Олег Петков.

Рано или късно ще има отговор на всички въпроси, категоричен бе изпълнителният директор на БДЖ.
По думите му националният железопътен превозвач за 2007 година е на печалба, но това са икономически резултати и те не трябва да се бъркат с цялостното състояние на железниците. БДЖ е на печалба от продажба на имоти, каза в заключние Петков.

Междувременно в Народното събрание продължават преговорите за създаването на специална анкетна комисия, която да изясни причините за трагедията във влака. Според депутати, комисията не трябва да дублира действията на компетентните органи.
Източник: novjivot

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини