Компютри определят привлекателността

Американски учени са програмирали компютър да преценява дали едно лице е привлекателно, като използва златното сечение. То е пропорция, която художниците и архитектите използват от древността, защото доставя естетическо удоволствие, съобщи в. "Дейли телеграф".

Жените наистина са по-красивият пол. И мъже, и жени ги преценяват като по-привлекателни в изследване, проведено от екип от Университета на Небраска в Линкълн, който е разработил обективен начин за измерване на привлекателността на едно лице. Учените са установили също, че привлекателни са тези жени, които имат малък нос и брадичка, раздалечени очи и по-малка уста.

За да е привлекателно мъжкото лице пък, то трябва да се дели на три еднакви вертикални части и да има симетрия между горния връх на устните и носа.

Изследването е публикувано в сп. Pattern Recognition. 36 участници (18 мъже и 18 жени) са оценили 232 снимки анфас на бели хора по 10-степенна скала за привлекателност. Изследването е показало, че колкото по-близо до златното сечение е съотношението между дължината и ширината на лицата - както мъжките, така и женските - толкова повече те се оценяват като привлекателни.

Учените са наблюдавали, че има съответствие между оценката на хората и предвижданията на компютрите за привлекателността на лицата. За Мег Райън двете стойности са били съответно 8,48 и 8; за Бритни Спиърс - 8,36 и 7,72; за Киану Рийвс -7,33 и 6,88 и за Джъд Лоу - 7,17 и 6,99.

Много е интересно, че нещо толкова сложно като привлекателността може да се моделира толкова точно само чрез геометрията на лицето - отбелязва д-р Кендра Шмид пред "Дейли телеграф".

Мъжете и жените преценяват привлекателността на лицата, общо взето, по сходен начин, като мъжете дават по-високи оценки от жените, а женските лица се оценяват по-високо и от двата пола. Това подсказва, че женствените черти се приемат за по-привлекателни. Учените планират да проследят как са се променяли възприятията за привлекателност на едно лице през вековете. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини