4 °C

Защо режат ушите на наркодилърите

Повече от 100 са случаите на хора у нас с отрязани уши за последните години, съобщиха за Дарик източници от полицията. Този вид наказание се прилага предимно сред наркодилърите. Специално сформирани от босовете на наркоразпространението наказателни бригади се разправят по този начин с продавачите на дрога, които не си плащат дължимата месечна или седмична вноска.Всъщност подобно наказание над така наречените шанаджии – това е определението за отклонилите се от правия път дилъри, става широко разпространено у нас след 2000 година.

До тогава действа основно принципът на бухалките и счупените пръсти, така характерен за борческите години в България. Само през периода 2002 – 2004 година пък у нас с отрязани уши са над 50 души, припомня статистика на МВР. След този период суровият вид наказание като че ли позамира, за да стане актуален отново в последните няколко месеца.Самото рязане на уши датира като практика от Древна Персия. Формата на наказание се прилага още от V век пр.н.е. По-късно се прехвърля във Византия. Разликата е, че тогава обикновено след битка победителите са налагали подобни сурови наказания на част от победената армия.


В Древна Византия пък първият подобен случай, който придобива известност, е от времето на император Юстиния II, познат с името Риномет (което на практика означава Безносия). След един от успешните преврати в Константинопол метежниците решават да отрежат ушите и носа на сваления от власт император, който е изпратен в изгнание. С помощта на българския хан Тервел обаче Юстиниан се завръща на власт във византийската столица, след което следват подобни наказания този път с адрес към хората оглавили преврата.


Наказанието е добре известно и от хрониките на древните маи и ацтеки в Латинска Америка. Там ушите са били рязани на провинили се воини – най-често дезертьори. В по-ново време наказанието рязане на уши се прилага от Сицилианската мафия. За пръв път в световната история босовете на Коза Ностра решават да действат по този начин, когато през 1973 година в Рим отвличат внука на известния американски милиардер Джон Пол Гети. Тогава първоначалният откуп, който се иска, е около 20 милиона долара. След като богаташът отказва да плати, хората от Коза Ностра пращат в плик едно от ушите на внука му. По-късно откупът е платен и момчето освободено.


През 90-те години в България рязането на уши става доста популярно, като по този начин са се наказвали длъжници или хора, прегрешили пред борческите структури .Българската организирана престъпност обаче не приема на 100 процента опита на колегите си от Коза Ностра. Така наречените наказателни бригади у нас режат само меката част на ухото най-често с бръснарски ножчета. Говори се, че за подобни акции участниците в престъплението получават от босовете на картелите възнаграждение в размер на около 5000 лева.
Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вложите повече старание в работата си, взаимоотношенията ще ви подтикнат към размисъл и за други предстоящи събития. Здравословни неразположения и хронични страдания са измежду препятствията пред вас днес, но ще имате сили да ги преодолеете. Финансови сделки и удовлетворяващи ви споразумения.
18 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Професионални срещи или други делови начинания ще заемат голяма част от времето ви днес. С участието си в съвместен проект с колеги ще дадете простор на творческата си мисъл и активни действия. Други ще се включат в подготовка на мероприятие от обществен характер.
18 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Чудесно е, че сте ентусиазирани, но не действайте импулсивно, особено когато става дума за средства. Очакваните парични приходи няма да закъснеят и тревогите ви са неоснователни. Добра идея е да заделяте малко за непредвидени случаи. Въпреки, че съдбата е благосклонна към вас и няма да ви липсват в очертаващите се месеци.
18 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Активността ви днес ще се прояви в различни изяви. Служебни ангажименти, в къщи, сред партньори или на път, ще се справите с всичко, което стои пред вас, като цел, намирайки оригиналните решения за изпълнение на задачите си. Семейството ще ви подкрепи и заедно ще се вълнувате от успехите си.
18 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще вземете решения, които ще се окажат важни за бъдещите ви действия. Развитията са на етап, който ще продължи, в зависимост от това, на кое ще дадете предпочитание. Като разумни хора, преди да пристъпите към конкретни действия, ще си дадете сметка за плюсовете и минусите, за да избегнете загубите.
18 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В никакъв случай не се поддавайте на провокации днес, не позволявайте чужди недобри намерения да ви отклонят от поетата посока. Отнасяте се към близките си с разбиране и готовност да им помогнете, ако имат нужда, и те ви отвръщат със същото.
18 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С повече ще се зарадвате, ако намерите най-прекия път към сърцето на човек, който не ви е безразличен. Може да бъде и колега. Работете в екип и дайте воля на желанието си всички да бъдат добре. Важно е, защото ще повишите тонуса и ще подобрите атмосферата, като я направите ведра и градивна.
18 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вашата роля днес се състои в това да създавате баланс там, където е необходимо. Независимо дали става дума за емоции или професионални стремежи, вие сте тези които са в състояние да неутрализират излишните енергии. Възможно е вечерта да сте твърде уморени за забавления, затова прекарайте времето си сред спокойна обстановка далеч от шумни места.
18 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес не действайте прибързано, особено ако се касае за делови решения. Наложителни са промени в плановете ви, тъй като се нагърбвате с изпълнението на прекалено много неща. Не се колебайте да посветите вечерта си на приятни занимания, които ще ви отморят. Роднините ще се отзоват на вашите нужди и с готовност ще ви подкрепят.
18 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заложете на индивидуалните начинания днес и можете да разчитате на впечатляващи успехи. Работата в екип не би ви спорила и би ограничила сериозно възможността ви за бързи и находчиви действия. Нервите ви ще бъдат подложени на изпитание от ваш близък и като че ли най-доброто решение е да не взимате присърце проблемите му и да го оставите сам да поеме отговорност.
18 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес попадате на възможност, която наистина не е за изпускане. Опитвате се да привлечете някого на своя страна, но това няма да се окаже нужно – той сам ще ви потърси съвсем скоро. Близък приятел ще има нужда от съвета ви относно нещо, което ви е добре познато. Опитайте се да му бъдете максимално полезни. Подобрявате отношенията си с любимия човек.
18 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Забелязвате много неща, които сте пренебрегвали до този момент. Постарайте се да се споразумеете с човек от обкръжението си за нещо, което касае и двама ви. Ще успеете само, ако подходите търпеливо и имате достатъчно желание за компромис. Бъдете внимателни с интимния си партньор. Директността ви може да го нарани.
18 фев 2020
Последни новини