САЩ ще взривят сателита след приземяването на „Атлантис“

САЩ ще имат възможността да свалят с изстрел излезлия от строя свой шпионски сателит след сряда, когато трябва да приключи сегашната мисия на совалката „Атлантис", заяви американски генерал.


„Ще се отвори „прозорец" след приземяването на совалката", заями армейски генерал-лейтенант Картър Хам, началник на операциите на свързочния персонал в Пентагона. „Онези, които имат законен интерес от това, ще вземат тогава най-доброто решение кога е най-подходящата възможност за пресрещане на спътника", добави той. В четвъртък от Пентагона обявиха, че американският флот ще се опита да свали спътника с изстрел от кораб в Тихия океан, преди той да навлезе в атмосферата, използвайки модифицирана тактическа ракета.


Целта е да се избегне евентуалното изтичане на токсичен газ от резервора на космическия апарат. Всяка ракета струва около 10 млн. долара, но американското правителство още не е преценило приблизителната стойност на операцията, заяви Хам. Совалката „Атлантис" трябва да се приземи в сряда около 09,06 часа по времето на източното крайбрежие на САЩ (около 16,06 българско време) на космическия център „Кенеди" във Флорида. Това е последната възможност според генерала спътникът да бъде свален преди началото на март. Космически експерти критикуват решението за сваляне на спътника. Според тях рискът от причиняване на каквито и да било щети на земята е прекалено малък и предполагат, че САЩ искат да изпробват възможността да поразят чужди спътници. Американски представители пък заявиха, че единствената им цел е да намалят риска за живота на хората. Вашингтон вече силно разкритикува Китай за свалянето на стар метеорологичен спътник през януари 2007 г. Според анализатори САЩ и Русия не са провеждали антиспътникова операция от 80-те години на ХХ век. Говорителят на държавния департамент Шон Маккормак заяви, че американската операция е „съвсем различна" от китайския тест.
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини