Лекарите спестявали изследвания на бременните

Лекарите спестяват изследвания на бременните, до това заключение стигнаха участниците в дискусията, посветена на здравословната бременност, която се проведе в София, предаде репортер на БГНЕС.

Родих дете със спина бифида, защото не ми беше направено биохимичното изследване, което се заплаща от НЗОК, сподели Златина Стоянова от Движението на българските майки.

Лекарите си спестяват да изпращат бъдещите майки на всички задължителни изследвания, нещо повече - не ги информират как протича нормалната бременност, стана ясно по време на дискусията, която е част от благотворителната кампания на Еврофутбол „Печелиш и помагаш". Според председателя на сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Роза Митрева семейният лекар получава 1,30 лв. за консултация на бременна, а акушер-гинекологът – над 20 лв. Тя изтъкна, че в Европа практиката е нормалните бременности да се поемат от семейните лекари, а патологичните – от гинеколозите. Младите жени не знаят, че лекарствата трябва да се избягват по време на бременност, защото могат да навредят на плода, нямат представа, че след аборт може да станат стерилни, изтъкна д-р Митрева. Участниците в дискусията заявиха, че е необходимо да бъде създадена национална политика за обучение на момичетата и девойките, която да включва и училищата за бременни.

В момента в над 20 общини момичетата от 5 до 8 клас се информират за доброто родителство. По кампанията „Чакаме бебе" в 15 малки населени места са организирани безплатни училища, съобщиха организаторите на дискусията. Според Красимира Костадинова, президент на българската асоциация за пренатално възпитание, обаче, не всички преподаватели, които се занимават с това обучение, са добре подготвени.

За БГНЕС д-р Митрева изброи изследванията, които НЗОК плаща на всяка бъдеща майка с нормална бременност: пълна кръвна картина – 4 пъти по време на бременността; първото тримесечие – цитонамазка, изследване за хепатит, HIV, сифилис; микробиологично изследване се прави 2 пъти; ехографско изследване – 2 пъти; биохимичен скрининг за генетично увреждане на плода – 1 път.

При рискова бременност, когато, например възрастта на бременната е под 20 или над 35 години, някои от горните изследвания се правят по-често. Необходими са две допълнителни ехографии и консултация с генетик, когато майката е възрастна първескиня и два биохимични скрининга за аномалии на плода. /БГНЕС.
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини